Som om ingenting hänt

När man har varit borta ett tag inser man hur mycket som förändrats, förändringar som inte hade varit så uppenbara om man hade varit närvarande under hela förändringsprocessen och därmed vant sig vid det nya. Det kan vara allt från konkreta förändringar som ändrade bussnät och byggnader som förändrar stadslandskapet, till kulturella företeelser som Idol-deltagare man "bör" känna till eller böcker och tv-serier man bör ha hängt med i.

Sedan finns det platser som aldrig tycks förändras. Det spelar ingen roll hur länge man varit borta och hur mycket som än hänt, allt är precis som vanligt, så som man är van vid. Det finns två sådana platser för mig. Fast egentligen är det nog personerna som finns på de platserna som gör dem så speciella.

Det första är hemma hos en av mina närmsta vänner som jag känt sedan mellanstadiet. Hennes familj har alltid välkomnat mig och fått mig att känna mig som hemma. De lät mig till och med bo hos dem till och från under ett år i tonåren. Det spelar inte någon roll att jag och min vän under några år inte hade någon kontakt alls eller att hon sedan länge flyttat hemifrån, när jag kommer hem till hennes föräldrar känns det precis som det var i förra veckan som jag var där nästan varje dag.

Den andra platsen är min gamla universitetsinstitution. Kanske är det för att jag läst fyra terminer där, utspritt över fyra år, och gjort en kortare praktik där så att personalen blivit van med att se mig där. Jag har gjort det till en vana att titta in med jämna mellanrum, dels för att hålla kontakten och hålla mig ajour med vad som händer, men också för att det är trevliga människor som jobbar där. Givetvis händer det massor mellan besöken, men det är en välkomnande miljö och det känns bra att vara ihågkommen trots att jag inte längre är student där.

Har du en plats eller särskilda personer som får dig att känna som att ingen tid har förflutit alls?

Kommentarer

cat sa…
Hej jag har en kompis som jag känt sedan tonåren. Vi har bara sporadisk kontakt, men varje gång vi snackar så känns det som om vi nyss hade pratats vid.

Fåret hos mig har bara stuckit huvudet mellan stängslet :)
Hanna sa…
Hos mormor. Även om henne hem förändras lite mellan gångerna är hon densamma. Lagar samma typ av mat. Har samma rutiner. Det är alltid samma sak att komma till mormor. Jag älskar det!