Arkeologisk utgrävning av kylskåpet
Jag får ofta frågan varför jag fick för mig att betala en väldans massa tusen pund för att skriva en masteruppsats om kylskåp. Vad jag inte säger, men ofta tänker är då:
- För att vi svenskar är så himla bortskämda med att få ha vårt egen [student]lägenhet med vårt eget kylskåp. Och för att det är väldigt konstigt för mig att behöva dela kylskåp med fyra främlingar vilket gör att jag bara har en hylla till godo och inte kan handla så mycket frukt och grönsaker som jag brukar.
Istället säger jag lite mer diplomatiskt:
- Att dela kök gjorde att jag började observera hur vi alla använde de delade utrymmena på olika sätt.
Idag var det min tur att städa köket. Vi har ett rullande städschema som fungerar hyfsat. De flesta gör vad de ska. Det är väl mer så att vi har olika uppfattningar om vad som behövs städas och definitioner av vad smuts är. Jag kom fram till att det nog var dags att städa de tre facken i kylskåpsdörren som är gemensamma ytor till skillnad från hyllorna som är individuella territorier. Mig veterligen är det ingen som har städat kylen sedan jag flyttade in, mer än möjligtvis sitt eget hyllplan. Jag tog mig friheten att slänga lite matvaror som passerat sina bäst-före-datum. På sätt och viss var det som att göra en arkeologisk utgrävning av forna och nuvarande kylskåpsanvändare.
- För att vi svenskar är så himla bortskämda med att få ha vårt egen [student]lägenhet med vårt eget kylskåp. Och för att det är väldigt konstigt för mig att behöva dela kylskåp med fyra främlingar vilket gör att jag bara har en hylla till godo och inte kan handla så mycket frukt och grönsaker som jag brukar.
Istället säger jag lite mer diplomatiskt:
- Att dela kök gjorde att jag började observera hur vi alla använde de delade utrymmena på olika sätt.
Idag var det min tur att städa köket. Vi har ett rullande städschema som fungerar hyfsat. De flesta gör vad de ska. Det är väl mer så att vi har olika uppfattningar om vad som behövs städas och definitioner av vad smuts är. Jag kom fram till att det nog var dags att städa de tre facken i kylskåpsdörren som är gemensamma ytor till skillnad från hyllorna som är individuella territorier. Mig veterligen är det ingen som har städat kylen sedan jag flyttade in, mer än möjligtvis sitt eget hyllplan. Jag tog mig friheten att slänga lite matvaror som passerat sina bäst-före-datum. På sätt och viss var det som att göra en arkeologisk utgrävning av forna och nuvarande kylskåpsanvändare.
- Svensk senap (september 2011) inköpt på IKEA av en f.d. flatmate som skänkte den vidare när hon flyttade ut i februari till en annan flatmate som lovade att äta upp den.
- Oöppnad ris-mjölk (augusti 2011)
- Smörgåsfett (juni 2011)
- Kapris (december 2009)
Kommentarer
Värst var ändå på förra jobbet där man kunde hitta allt möjligt mögligt och ibland saker som biologiläraren lagt in för test...blä!
Karro >> Arbetsplatskylar är ett projekt i sig! Det är sällan någon tar på sig ansvaret att städa dem eller erkänner ägarskap till bortglömda matrester.