onsdag 25 januari 2012

Kontosäkerhet

Det där med att lämna ut kontokortsuppgifter är något man ska vara försiktig med, det får man lära sig av banken hemma. Man ska inte lämna kortet utan uppsikt på restaurangen eller lämna ut kortnumret över telefon.

I Storbritannien är det nästan det motsatta. Man uppmanas lämna detaljerna när man betalar räkningar via telefon, skriva det på bokningspapper för konferenser, knappa in det på mobilen när kontantkortet ska laddas... Det känns väldigt olustigt varje gång. De verkar inte ha samma varningar om bankomatskadogörelse heller.

Jag lyckades få mitt brittiska kontokort uppätet för någon månad sedan. När jag skulle spärra kortet gick jag in till banken. Men de inte hjälpa mig utan hänvisade mig till deras servicetelefon. Jag blev kopplad fram och tillbaka eftersom jag inte hade bankuppgifterna till handa och fick svara på mängder av säkerhetsfrågor. Vem har liksom memoriserat kontonumret eller springer runt med senaste kontoutdraget i väskan? Å andra sidan fick jag ett nytt kort inom tre dagar vilket var hemskt snabbt.

Summa summarum - Jag får gärna lämna ut mina kontokortsuppgifter hur som helst men inte spärra mitt eget kort.

1 kommentar:

AnnCharlott sa...

Lite inkonsekvent där tycker jag. Att man uppmanas att lämna ut kontokortsnummer hur som helst, men ska ha så svårt att spärra kortet.

Å andra sidan - när det gäller den vånda vi i Sverige känner för att använda våra kontokort (i princip över huvudtaget nuförtiden) - så tycker jag att vi är lite väl ängsliga av oss.