Det är visst skillnad på mord och mord

Jag har alltid varit förtjust i mysterier och detektivberättelser. Som ung var det mycket Vi Fem, Kitty, Miss Marple och andra mysterieserier. Efter uteblivna uppdrag med den egna detektivbyrån fastnade jag för de filmatiserade kriminalserierna. Sherlock, Miss Marple, Midsomer Murders, A Touch of Frost, Inspector Morse, Lewis, Forbrydelsen, NCIS och Silent Witness (där huvudpersonerna förvisso är patologer och forensic anthropologists), för att nämna några serier jag konsumerat genom åren. Det ligger en tjusning i att lista ut vem den skyldige är långt innan detektiven eller polisen. Huvudkaraktärerna spelar också viss roll om jag kommer att fastna för serien där oftast excentriska arbetsmetoder och analytiska förmågor blandas med glimtar av privatliv.

Dock så känns det lite bisarrt att de flesta serierna innehåller så många mord i ett och samma avsnitt. Förvisso heter serien Midsomer Murders, men de båda kommissarierna Barnaby vud Causton CID tycks ha ett snitt på tre mordfall innan mördaren är lokaliserad. Det är väl troligen ett stående skämt redan, men Midsomer torde vara avfolkat vid det här laget!

Givetvis finns det alternativa brottsserier, så som Hustle som inte handlar om mord, men majoriteten av de här spänningsserierna bygger på att någon dött på ett suspekt sätt. Serierna visas på bästa sändningstid. Lite så där lagom efter nyheterna. Nyheterna innehåller också ofta döda människor men vi uppskattar inte direkt mord, i synnerhet inte i vår närhet. Dödsskjutningarna i Malmö upprör allmänheten och ingen turiststrateg får för sig att använda dessa i marknadsföringssyfte. Men så fort de blodiga liken i tv-rutan är fiktiva, då frossar vi i den idylliska (!?) brittiska landsbygden och funderar på weekend i Wallanders Ystad.

Vi människor är allt lustiga. Det vi i verkligheten räds, vill vi bli roade av genom när vi flyr verkligheten med hjälp av fiktion.

Kommentarer

Karin sa…
Min favoritdetektiv Lord Peter Wimsey förklarar människors intresse för kriminalromaner med att i dessa skildras en utopi där den som gör fel ställs till svars för sina gärningar - en utopi om rättvisa som många kanske längtar efter.
Matilda sa…
Karin >> Intressant! Det ligger något i det. Boven hittas alltid på ett eller annat sätt, och kommer den undan så blir det en bra cliff-hanger till nästa serie...
cat sa…
Ja det är rätt paradoxalt, men förmodligen rätt terapeutiskt ;)