Veckans föremål: 15. Reflex

En sak jag äger och som förundrat väldigt många här i London är min reflex. Visst har de sett reflexliknande material på kläder men inte sådana här plastbitar som sitter på fickan eller dinglar på ett snöre. What is that!? undrar alla.

Så jag får förklara. Jag får berätta att jag är uppvuxen på landet och att reflexer är en bra överlevnadsstrategi om man vill att bilister ska se en när man är ute och går när mörkret infallet. Så tittar de på mig. Undrande. Ja, men det är ju i mörka Sverige där det är natt halva året, det här är ju London! Mm, men bara för att det är en välkänd storstad betyder inte det att a) det finns tillräckligt med gatubelysning eller b) att bilarna har full uppsikt över alla gående. För ett tag sedan gav jag en nallebjörnsformad reflex till en vän som flyttade, han blev överlycklig över denna "exotiska" gåva.

Härom dagen uppmärksammade en annan vän det dekorativa hjärtat och frågade oroligt ifall det betydde något. Hon tänkte nämligen i helt andra banor, att det kanske symboliserade någon hjärtsjukdom. Det finns ju flera olika slags smycken som ska symbolisera olika allvarliga sjukdomar på ett diskret men effektivt sätt.

Summa summarum: Reflexer skapar både [reflexiva] konversationer och reflektioner. Dessutom torde det alltså finnas en stor exportmarknad för svenska reflexer där svenska utbytesstudenter skulle kunna stå för marknadsföringen.

Kommentarer

Hanna sa…
Jag har en likadan. Tänkte senast idag på att fyra reflexer kanske ändå inte är tillräckligt. Och förundras över människor som helt är utan. Men det är alltså ett svenskt fenomen...? Intressant.
Matilda sa…
Hanna >> Jag vågar inte hugga i sten att det är något svenskt, men troligen väldigt nordiskt i alla fall. Amerikanarna och sydeuropéerna hade inte sett dem förr i alla fall. Och inte heller britterna och östeuropéerna
Elin-Alice sa…
men åh, vad fint. reflexen är ju en himla häftig accessoar om man tänker efter, och kanske att den skulle behöva lite marknadsföringshjälp här hemma med. när jag var yngre brukade mamma&pappa alltid tvinga på mig en reflex innan jag gick utanför dörren men så fort jag kommit ett halvt kvarter hemifrån lade jag ner den i fickan igen. så fånigt >.<
Matilda sa…
Elin-Alice >> Absolut, reflexer är en underskattad accessoar! De finns ju alla möjliga färger och former numera. Lustigt att du kände att du behövde gömma den från omvärlden, lite som många unga gör med cykelhjälmar. Hoppas du har mod och lust att stoltsera med dem nu!
cat sa…
Heter reflex detsamma på engelska undrar ju jag?
Tycker det är konstigt att inte andra länder har dem, men det är ju tyvärr så att överväldigande många svenskar inte heller har dem. Vet inte hur många gånger jag nästan kört ihjäl någon mörkklädd person, som plötsligt slänger sig ut i vägen bara för att där råkar finnas ett övergångsställe.
Matilda sa…
Cat >> Ingen verkar vara särskilt säker på vad de ska kallas på engelska. A reflector?
Usch, det måste vara riktigt läskigt att se någon kliva fram ur mörkret precis framför dig! Man kan ju undra hur många trafikolyckor som är orsakade av frånvarande reflexer! Man blir ju bötfälld om man inte har fungerande reflexer och lysen på cyklar, men mig veterligen kan man inte bli bötfälld som fotgängare när man saknar detta...