söndag 11 mars 2012

Att slänga mat och att äta slängd mat

Efter att ha studerat hur människor använder och tänker kring sina kylskåp är mitt nya fokus matavfall. Det här med att slänga mat är ett känsligt ämne, ingen vill riktigt medge att de slänger mat. Vem har inte haft hört "tänk på barnen i Biafra/Afrika" när det legat mat kvar på tallriken? För ett barn som aldrig upplevt ransonering eller matbrist kan det kanske vara svårt att greppa att andra barn inte får mat, det är ju bara att gå in i en mataffär och se hur mycket mat som finns!

Jag och en flatmate diskuterade nyligen det här med att slänga mat och konstaterade att vi nog slänger mindre mängd mat i London jämfört med "hemma". Här har vi bara en hylla i kylskåpet och en låda i frysen. Vi får med andra ord planera våra matinköp väldigt noga, därmed går det inte att köpa på sig en massa kylvaror som sedan ligger och blir bortglömda längst bak i kylen. Båda jagar nedsatta matvaror med kort utgångsdatum och fryser in eftersom vi lever på begränsad budget. Dessvärre är en stor del av butikernas nedsatta varor färdiglagad mat eller onyttigheter som vi inte riktigt vill äta. Samtidigt gäller det att akta sig från frestelsen att köpa "billig" mat på grund av priset men som sedan inte kommer att ätas.

Enligt mina egna observationer verkar det som att brittiska mataffärerna är bättre än de svenska på att sänka priset på varor som närmar sig "sell by date" (vilket är ett annat datum än "consume by" eller "best before"). Men det bör poängteras att britterna är betydligt mer restriktiva med bäst-före-märkningen. Öppnad mjölk bör drickas inom tre dagar och äpplen och potatisar har bäst före-datum på 1-2 veckor vilket med svenska mått verkar smått galet. Inte konstigt att det slängs så mycket mat som är fullt ätbar! Som en reaktion till detta har dumpster diving, eller containerdykning, uppstått. Personer som ofta kallar sig friganer (freegans) letar efter ätbara produkter i mataffärernas soptunnor och containrar och lever på det ratade överflödet. Dumpster Grrl är en av dessa personer som dessutom bloggar om sina fynd. Givetvis finns det olika uppfattningar om det etiska och potentiellt hälsofarliga i dessa aktioner, men oavsett åsikt så synliggör de det ofantliga svinnet av fullt ätbar mat som hade kunnat mätta någons mage. Dessutom väcks frågan hur det kan vara ekonomiskt hållbart att slänga mat?

Som barn lärde jag mig leta mjölk och bröd med bäst-före-datum så långt fram i tiden som möjligt, något som jag numera gör utan att tänka efter. Detta är inte helt oproblematiskt, på grund av att många gör så, slängt onödigt mycket bröd i affärerna varje dag för att vi konsumenter vill ha "färskt" bröd. Kanske borde affärerna inte blanda olika utgångsdatum på samma hylla eller inte handla hem så mycket?

Men vi kan inte bara skylla på mataffärerna, det slängs väldigt mycket på individnivå också! Nyligen släppte SMED en rapport om det uppskattade matavfallet i Sverige och kom fram till att hushållen står för den största kvoten. Enligt rapporten uppskattas det att vi slänger 72 kilo matavfall per år, inräknat både "oundvikligt" (kaffesump, potatisskal etc) och onödigt (ätbar mat, eller mat som hade kunnat ätas innan den blivit dålig). Det senare uppskattas till 25kg per år, eller 0,3kg per dag. 300 gram ätbar mat rakt ner i soporna. Per dag! Skrämmande!

Jag har inte avsikt att moralisera över någons matsvinn utan snarare få oss att fundera över mysteriet med hur och när dessa 300 gram mat försvinner varje dag. 
PS. Om någon råkar veta någon fond/företag som kan vara intresserade av att finansiera forskning på ämnet så hojta gärna till!

8 kommentarer:

Hanna sa...

Det är skrämmande och obehagligt att tänka på. Usch! Och onödigt.

Pernilla sa...

Jag mår psykiskt dåligt av att slänga mat. Jag äter hellre upp allting som håller på att gå ut än slänger det. Vilket ibland kan resultera i matkoma utan dess like.. ;)

cat sa...

Som ensamboende så blir det tyvärr en hel del matsvinn, eftersom jag inte hinner äta upp innan t ex osten har möglat osv.

Enastående mamman sa...

Tips! Använd frysen och frys in små bitar ost, bröd etc. Köp små paket mjölk, mm. Det jag har problem med är dock äggen. Jag köper ekologiska ägg (finns ej lösvikt) men de kommer ju bara i 6-pack och jag hinner inte äta upp dem eller bli färdig att baka. Någon som har tips till mig?

AnnCharlott sa...

I Sverige tolkar vi ju i princip "bäst före" som "kan inte ätas efter". Något som Fredrik Lindström påpekade i ett av sina program.
Ägg, har jag för mig, kan man frysa in om man knäcker dem och rör samman vita och gula. Fungerar ju bra att göra omelett av sen.

walkingthecamera sa...

det är ett intressant ämne, det där med att slänga mat. får alltid dåligt samvete när jag måste slänga något för att man har glömt bort det i kylen. tyvärr är sthlm i stort dåligt på kompostering, finns inte så mycket organiserad insamling som på andra platser jag bott på, ex uppsala & ockelbo. om jag hade eget boende skulle jag nog fundera på att skaffa en såndär plastkompost.
sen det där med att affärerna slänger så mycket är ju galet. såg någon dokumentär om det och i någon stad i tyskland samlade de in det som affärer slängde och gav/lagade mat till hemlösa. mer sådant borde det vara!
det värsta är väl när det kommit fram att affärer medvetet förstör/förgiftar slängd mat för att inte andra ska kunna äta av det..
själv har jag inte nyttjat dumpstring, men hänger gärna vid grovsoprum, när sådant finns där man bor. man kan hitta mycket spännande och bra!

Matilda sa...

Hanna >> Absolut onödigt!

Pernilla >> Är det tillagad mat går det ju bra att förvandla till lunclådor eller frysta middagar. Men är det efterrätt så känns matkoma alldeles befogat! ;)

Cat >> Det är en knepig balansgång mellan att köpa små dyrare förpackningar som täcker hushållsbehovet och större ekonomi-förpackningar som riskerar att inte ätas upp.

Mamma >> Men så är din frys också ganska proppfull... ;)

AnnCharlott >> Precis, "bäst före" betyder inte att maten får ben efter midnatt och springer ut av sig själv. Det är väldigt intressant hur en sådan liten stämpel fått så stor makt över oss!

Walkingthecamera >> Vi har äntligen fått sopsorteringskärl för mat där/när jag bor i Sverige vilket är kanon! Det får en verkligen att se hur mycket mat man slänger.
Angående att ge mat till hemlösa så tycker jag det är kanon. Samtidigt finns det ett motståndsargument - varför ger vi alltid hemlösa det vi inte själv vill ha (avlagda kläder, utgången mat osv)... Jag vet dock inte vad de hemlösa själv tycker om saken.

walkingthecamera sa...

det är sant, och det känns ofta som att "vårt problem", dvs folk i sverige som har det knepigt ofta glöms bort till förmån för fattiga i andra länder. fast ofta är nog maten som slängs inte speciellt dålig, och jag som låginkomsttagare skulle nog inte tacka nej ifall jag fick lite mat gratis, även om den är något naggad i kanterna.