söndag 25 mars 2012

Överflöd av böcker

I läsplattans tid där en platt elektronisk produkt kan innehålla tusentals böcker kan bokhyllan ses som ganska otymplig. För mig är det inte samma sak att hålla en bok som att hålla i en skärm. Jag sitter på tok för mycket vid datorer redan så det känns befriande att hålla i en riktig bok med pärmar och fysiska blad att vända. Eftersom jag vuxit upp i ett hem fylld av böcker påbörjade jag min egen boksamling i tidig ålder som fylldes på genom loppisar och bokreor. Varje gång jag åktetill England  kom jag hem halva resväskan fylld med pocketböcker inhandlade med "köp 3 betala för 2"-rabatt. Samlandet har dessutom underlättats genom en bibliotekarie i familjen som kom hem med utgallrade läsexemplar. Givetvis är det bokkartongerna som upptar störst plats och vikt vid varje flytt och därför försöker jag göra mig av med böcker jag läst och troligen aldrig kommer att komma till nytta igen (det låter  dock lättare än vad det är!).

Apropå ett inlägg av Karin kring återanvändning av böcker så började jag fundera på mängden av böcker som rensas ut och hamnar på loppis eller antikvariat. Det känns som att en väldigt stor andel av böckerna står på hyllor år efter år och väntar på rätt köpare. Har butiksägarna koll på hur länge böckerna står på där? Vad är snitt-tiden för en bok på antikvariaten? Och finns det köpare till en årsbok om sport från 1971?

Personligen måste jag erkänna att jag lätt förförs av en boks omslag och böcker från 70- och 80-talen brukar se ganska tråkiga ut. De är säkert läsvärda men jag lockas sällan till dem. Automatiskt spanar jag efter nyare böcker med glansigare pärmar eller pocketböcker i nyskick. Bok-rasism kanske man skulle kunna kalla det.

För flera år sedan skrev jag en B-uppsats, tillsammans med en annan Karin, om folks inställning till second hand/begagnade varor. Vi intervjuade en ägare till en affär som sålde begagnat porslin, böcker och dylikt. Han berättade att han ofta fick massa böcker till butiken som han visste inte kunde säljas men folk ville inte betala för att slänga sakerna på tippen. Detta resulterade i att han i sin tur blev tvungen att göra sig av med dem eftersom de skulle ta på tok för mycket plats i butiken. Han separerade pärm från papper och åkte till återvinningen med dem. Det kändes lite sorgset att höra om denna bok-massaker, men samtidigt säger det något om massupplagorna som trycks idag. Om "alla" har köpt Da Vinci-koden för 69kr på bokrean, var ska de ta vägen när de är utlästa? I detta ljuset ter sig läsplattan som betydligt mer miljövänlig utifrån återanvändningssynpunkt.

9 kommentarer:

Pernilla sa...

Jag är sugen på att köpa en läsplatta. Och ingen ipad-liknande sak utan en som endast är till för att läsa på (e-ink eller vad det kallas som liknar en riktig bok). Känns smidigt att kunna ta med sig flera böcker på så liten plats :).

karro sa...

Åh, älskade böcker! Jag har supersvårt att göra mig av med dom, även om det är att ge bort en gammal utläst bok. Jag går oxå väldigt gärna på omslagen när jag väljer böcker (om jag inte letar efter ngn specifik bok).

Karin sa...

Har jobbat som frivillig på Röda Korset, vi slängde jättemycket böcker som vi visste inte gick att sälja. Jättetråkigt. Tråkigt också att Röda Korset måste betala för alla dessa sopor. En stor och onödig kostnad.

Hanna sa...

Jag slår ett slag för biblioteket. Jag lånar det mesta nu för tiden. Gratis, klimatsmart och fortfarande med känslan av bok. Gillart!

Matilda sa...

Pernilla >> De är onekligen praktiska på många sätt. Själv är jag inte riktigt helt övertygad ännu, ibland associerar jag fakta och bilder till en viss bok och på en höger/vänstersida och då kan jag gå direkt till bokhyllan och hitta det jag vill ha. Å andra sidan, numera finns ju allt på google...

Karro >> Ju fler böcker man har, desto "rikare" är man? På ett intellektuellt plan? Jag har kanske sett alltför många arbetsrum tillhörande akademiker, hittills har jag inte påträffat en enda universitetslärare utan en imponerande samling av böcker i arbetsrummet.

Hanna >> Man ska absolut inte underskatta biblioteken. De är verkligen guldgruvor! Och du har helt rätt - klimatsmarta och solidariska är de minsann! :)

AnnCharlott sa...

Jag gillar när mina bokhyllor är fulla och lite halvstökiga, men däremot tar det ju stopp till slut och jag har inte lust eller plats att fylla på med fler hyllor just nu. Återstår bara att gallra och försöka ge bort. Läsplatta använder jag för jobbläsning. Skönt att bara bära med sig en sådan i stället för alla tunga och otympliga manushögar man släpade på förut. Kan också tänka mig att det skulle vara ganska skönt att ha med en läsplatta laddad med böcker på semestern.

cat sa...

Inget går upp mot att öppna en bok och bläddra bland riktiga sidor. Läsplattan har jag ingen brådska med att inskaffa.

Matilda sa...

AnnCharlott >> Måste vara hemskt skönt att slippa manushögar! Har du en läsplatta du kan markera i texten osv eller för du anteckningar "manuellt"?

Cat >> :)

Matilda sa...

Karin >> (av någon anledning sorterar Blogger bort dina kommentarer och kallar dem för spam...) Hemskt tråkigt att en välgörenhetsorganisation måste betala för att slänga sådant som är skänkt till dem just för att samla in pengar. Ironiskt faktiskt.