torsdag 1 mars 2012

Veckans föremål: 18. Leksakstraktor

Berättelsen om traktorn i brevlådan
Jag växte upp på landsbygden något som stundtals var ganska ensamt. Det fanns förvisso andra barn i byn (tänk er byformation efter laga skifte*) och i de omkringliggande byarna men åldersspridningen var stor och och med korta barnben är en kilometer ett långt avstånd särskilt på vägar utan trottoarer. Antingen träffades man när det var någon särskild händelse i byn (församlingsdag, midsommarafton, bygdedag, jordgubbsfest, loppis...), eller så var lektiderna godkända i förväg av föräldrarna.

Lite längre upp på vår grusväg som bodde en familj med två pojkar som var lite äldre än mig. Våra föräldrar umgicks emellanåt. Egentligen minns jag inte särskilt mycket av de två pojkarna, jag tror jag var 3-5 år gammal när vi bodde i byn samtidigt. Jag har dock ett fåtal minnen. Ett är från vår trädgård, jag tror grannfamiljen var över på grillning eller liknande. Storebrodern hissade upp min gunga alldeles för högt så att jag inte kunde nå den. Jag tror att jag blev ledsen och att hans mamma blev arg på honom. Vid ett annat tillfälle gjorde jag och den yngre brodern en snögubbe i vår trädgård. Det kan dock vara att detta minne är förknippat med något fotografi och att jag minns det utifrån fotot, jag är lite osäker här.

Ett betydligt mer materiellt minne är den här traktorn. Samma dag som de flyttade låg den här röda leksakstraktorn i vår brevlåda. Jag trodde att någon hade hittat traktorn på vägen och lagt den i en brevlåda på måfå och var orolig över vems det egentligen var, men mamma trodde att det var den yngre pojken som lämnat den som avskedsgåva. Traktorn har sedan följt med mig på flertalet flyttar genom åren, trots att jag aldrig träffat grannpojkarna därefter. Den har blivit en nostalgisk symbol för min barndom, något finjusterad möjligen. Det var många många år sedan det var någon som lekte med traktorn men nu kan den återigen komma till nytta när min gudson/fadderbarn kommer på besök, han är nämligen storförtjust i alla slags fordon.

*Dvs när böndernas odlingslotter slogs samman till större åkrar och byarna splittrades upp då nya hus och lagårdar byggdes i närhet till den samlade odlingslotten.

2 kommentarer:

Ulv med benägen hjälp sa...

T'akto' där, den är 'range. Fin t'akt' kan köra. Titta på den, trycka på den. (Mamma klickar på bilden i hopp om förstoring) Naj, liten t'ackto'. Den är fin, kör där.

Matilda sa...

Ulv >> :)