tisdag 24 april 2012

En tyst muffinsrevolution?

Numera är det skillnad på muffins och muffins med topping. De senare kallas numera det internationella namnet "cupcakes". I min mening är de senare gårdagens torra muffins med en lite för söt röra ovanpå.

Sedan finns det skillnad på muffins och muffins. Storleksmässigt. De små muffinsen bakade på plåtar med 12 muffinshål, som man äter i ett naffs tycks allt mer ersättas av muffinsplåtar för hälften så många men mångdubbelt så stora kakor. När jag var yngre och på besök i Canada var jag hemskt förtjust i de stora amerikanska muffinsen (muffinsarna?), de fanns i så många olika smaker och så var de så stora. Men så småningom kom de amerikanska bakelserna även till Skandinavien och nu tycks de vara här för att stanna. Det tycks vara den enda storleken som går att finna på caféerna både hemma och i UK*. Numera jag tänker inte på dem som stora eller som amerikanska, de är muffins helt enkelt.

Förändringen i kakdisken får mig lite att fundera på om det går att skriva kulturhistoria (eller göra en kulturanalys av samhället) utifrån våra fika- och kakvanor. Finns det något läroverk som har kursen Kak- och bakhistoria?

*Icke att förväxla med brittiska muffins som är som någon slags tekaka/bulle som man rostar.

2 kommentarer:

cat sa...

Jag är lycklig att de små muffinsarna är tillbaka :) Kan lätt överäta stora muffins.

Matilda sa...

Cat >> Tillbaka? Är de tillbaka? Jaha, ser man på, ytterligare en muffinsrevolution