torsdag 5 april 2012

Veckans föremål: 22. Pepparkaksformar

Några av er kanske minns min pepparkakstävling för några jular sedan.. Den baserade sig på min stora samling av lustiga pepparkaksfigurer som fortsatt växa. Det började när jag var ganska ung och hade de där vanliga formarna, ni vet: hjärta, stjärna, bock, gran, gumma och gubbe. Varje år bakade vi pepparkakor och varje år brände pappa minst en plåt pepparkakor. Det var tradition, ingen jul utan brända pepparkakor. Ganska snart förvandlades detta till "ingen jul utan en ny pepparkaksform i samlingen". Återigen var det min far som var upphov till denna tradition. Jag och min syster fick kakformar föreställande clown, kalkon, katt, kamel, dalahäst, lejon, lamm... I princip det mesta som inte hade julen till.

När jag flyttade hemifrån började jag baka mina egna pepparkakor. Första åren med köpt deg, men när jag hittade det här receptet hos Fikatanten på kanske den godaste (och största?) pepparkaksdegen blev det äkta hembakat. Eftersom majoriteten av formarna på den tiden fortfarande bodde hemma hos familjen (numera huserar alla hos mig) började jag sakta bygga upp min egen samling. Min före detta sambo gillade inte denna samling, den var nämligen inte julig nog. Jag tyckte de klassiska julmotiven var tråkiga och fortsatte i min faders fotspår på jakt efter spännande motiv. Det är en hel del djur och några mumintroll.
Pepparkaksformar från vänster: Anka, triceratops, får/lamm, elefant och känguru.

Idag består samlingen av långt över femtio formar, troligen runt sjuttio. Nyligen hittade jag en väldigt stor och fin drake, men då prislappen var 95kr slog jag mig på fingrarna. Det kändes inte som ett motiverat köp när de endast används en gång om året (i julas inte alls då jag firade jul i London). För tyvärr är jag dålig på att använda formarna till annat än pepparkakor. Men visst finns det andra användningsområden! Så som andra slags småkakor. Pajdekorationer. Schablon/mall till julpyssel och scrapbooking. Fler tips?

Länktips: Formina.se har en hel uppsjö med olika pepparkaksformar. På min önskelistan står bland anant päron, krokodil och traktor, perfekta pepparkaksmotiv enligt mig! ;)

2 kommentarer:

Hanna sa...

Jag kan tyvärr inte äta pepparkakor, annars älskar jag att baka. Det luktar gott och är lagom mediterande. Köpte mig en känguru när jag var i Aus. Annars har jag mest haft några av de klassiska som jag ärvt hemifrån. Jag borde kunna använda dem när jag syr tänker jag!

Matilda sa...

Hanna >> Absolut! Mallar till applikationer kanske?