Bank holiday

Britterna kastar in lite röda dagar här och var i kalendern. De infaller lite olika vart år, och idag var det en sådan dag. Jag tackar och tar emot eftersom det betyder att jag faktiskt har en ledig dag. Nästa lediga dag infaller om tio dagar så det känns skönt att få "vila ut".

Som jag har förstått det så beror de här "bank holidays" på att andra röda dagar (juldagen till exempel) infaller på en helg och därmed måste britterna kompenseras med en extra dags ledighet någonstans under året. Men det är inte helt säkert att det är den rätta förklaringen, många britter är lite osäkra på det hela själva - de är lediga, varför ifrågasätta det!?

Ifjol fick man lägga en extra bank holiday när det var prinsbröllop och i juni blir det två extra lediga dagar för att fira drottningens diamantjubileum. 60 år på tronen. Första maj däremot var vanlig arbetsdag här. Det är bara att konstatera att det fortfarande är skillnad på folk och folk. För oavsett vad folk tycker om att arbetarklassrörelsens kamp så är det i Sverige en röd dag som varken har med krona eller gudomligheter att göra. Måhända att det är en minoritet som fattat beslut som format den politiska historien, men det är majoriteten som både då och nu skriver vardagens historia. En vardaglig helgdag hade kanske varit på sin plats?

Kommentarer

cat sa…
Helt fantastiskt om de kompenseras för att andra röda dagar försvinner under helger!
Så vill jag ha det här hemma också!
Hanna sa…
Verkligen! Det talar sitt tydliga språk hur man väljer röda dagar.