Konventionell eller naturlig mat?

Apropå att marknadsföra ekologisk mat så hittade jag den här jättepostern på Euston tunnelbanestation:


"I'm telling you, babes, I've gotta have my treatments." "Not my style hun, I'm organic." "They may look the same, but one way to reduce your exposure to pesticides is to eat more organic food." "Organic. Naturally different."
Att jämföra skönhetsindustrin med botoxinjektioner och smink vs au naturale med ekologisk mat är inte helt långsökt. "Inga tillsatser, tack" är budskapet. Ekologisk mat är naturlig och därmed skiljer den sig från övrig mat.

Detta får mig att tänka på hur ekologisk mat ställs mot så kallad "konventionell" mat. Ordet "konventionell" syftar på det sedvanliga, det vedertagna och traditionsenliga. Ett normaltillstånd kanske man kan säga.

Men, vänta här nu. En gång i tiden besprutade man inte sina grödor med gifter. Man tillsatte inte kemiska blandningar för att öka hållbarheten. En gång i tiden var all mat ekologisk, och därmed konventionell. Numera är ekologisk mat ett alternativt val, ett val som konsumenten aktivt måste ta. Konventionell mat i dagens bemärkelse är trots allt ganska ny mat, men den betraktas som standardmat. I framtiden GMO-mat kanske blir den nya konventionella maten.

Kommentarer

Hanna sa…
Det är helt sjukt hur vi har lyckats vända på begreppen. Vad som är normaltillstånd och vad som inte är det. Men det är ju snyggt gjort att jämföra med skönhetsindustrin. Mycket snyggt.
Pernilla sa…
Jag gillar inte att kalla besprutad mat och tillsatser "vanlig mat", men ändå gör jag det för att det är lättast att förstå vad man menar. Förhoppningsvis går vi mot att vanlig mat kommer innebära ekologisk mat igen!
var på en föreläsning idag då det pratades om bland annat förädling av grödor, hur man har tagit fram dagens stora/söta/fasta grödor, men i och med förädling förlorat en hel del smak+näringsämnen. plus att grödorna inte längre är resistenta mot bakterier/sjukdomar, såsom originalgrödorna är. därför används också så mycket besputningsmedel. exempelvis potatis sprutas på kontinenten cirka 20 gånger under en säsong, det halverade antalet gånger i sverige.

rätt läskigt. men intressant att veta..
Matilda sa…
Hanna >> Något för en språkvetare att forska i? ;)

Pernilla >> Förhoppningsvis!

Walkingthecamera >> Intressant! Tack för att du delade med dig! Jag har hört att potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige (?), jag vet inte om detta är vetenskapligt belagt, men i så fall är det ju hiskeligt massa bekämpningsmedel på potatis från kontinenten. Och alla dessa gifter går rakt in i jorden och in i oss...