Biljettetikett

Ibland förvånas jag över mänskligheten och dess logik. Och då pratar vi inte bara om hur man kan tycka det är helt okej att döda varandra till höger och vänster eller stjäla något från en person man känner. Det övergår förvisso mitt förstånd, men det är sällan något jag konfronteras med på ett vardagligt plan.


Föreställ er följande scenario: Du är på ett museum eller liknande. När du gick in i utställningen visade du en biljett som du sedan lade undan. Samma ställe har hundratals om inte tusentals besökare per dag. Efter ett tag beslutar du dig för att gå ut igen för en kopp kaffe eller rökpaus. När du sedan går in igen ombeds du att visa biljetten på nytt. Vad gör du?
  1. Du visar automatiskt upp biljetten utan att personen i dörren behöver fråga dig.
  2. Du suckar, säger till dina vänner "de vill se biljetten igen" och börjar gräva fram den från botten av din väska samtidigt som en kö bildas bakom dig.
  3. Du har inte biljetten med dig, den är med din kompanjon som är kvar inne i byggnaden och säger detta till biljettkontrollanten eftersom du inte förväntade dig att behöva visa bevis på betalning igen. 
  4. Säger bestämt och irriterat "men jag har varit inne, jag gick precis igenom och du såg mig" även om det är en annan person som står i kontrollen och trots att många ansikten hunnit passera sedan dess.
  5. Promenerar bestämt igenom kontrollen utan att titta eller lyssna på personerna som står där.
  6. Säger "men jag har varit inne, jag ska bara använda toaletten".
  7. Hävdar att du tappat bort din fru/man och ska bara gå in och hitta denne person.
Kategori nummer 1 är väldigt sällsynt. De flesta tycks tro att man har fotografiskt minne och kan komma ihåg vartenda ansikte man sett under en hel dag. Tyvärr ser folk väldigt lika ut. För mig ser tjugoåriga tjejer identiska ut och farbröder och damer som passerat pensionssträcket för ett decennium skulle kunna vara klonade. Jag vet att det är att generalisera. Men tyvärr, ser man hundratals nya ansikten per timme så hinner man inte skapa ett bestående minne av varje person.

Dessutom, jag undrar om kategori 2-7 hade gjort det samma i ett scenario där utställning är utbytt mot biograf, fotbollsmatch, konsert eller galamiddag med stort säkerhetspådrag...

Kommentarer

Pernilla sa…
Känner verkligen igen mig sen ett sommarjobb jag haft! Tror jag varit med om exempel på varje nummer. Många skulle behöva lite bättre hyfs!
Matilda sa…
Pernilla >> Så det är en internationell företeelse, jag började undra om det endast var britter och turister i Storbritannien som betedde sig så!