Teater på bio

Igår var jag på teater och på bio. Samtidigt.

Jag såg Danny Boyle's Frankenstein som visades på National Theatre förra sommaren. National Theatre visar vissa av sina föreställningar på biografer i andra städer och länder vilket är kanon för alla dem som inte fick en biljett eller kan resa till London. Och just Frankenstein var en stor succé som var svår att få biljetter till. Huvudrollsinnehavarna var Benedict Cumberbatch (Sherlock) och Jonny Lee Miller och det unika med produktionen var att de alternerade rollerna som monstert och Frankenstein i de olika föreställningarna.

Jag var lite osäker först vilken upplevelse det skulle vara att se teater i en biosalong men allt tvivel slogs undan väldigt väldigt snabbt. Förutom reklam och folk som käkade popcorn var det som att vara på teatern, fast ännu närmare. På tredje raden blev skådespelarnas ansiktsuttryck  tydligare och känslan blev mer intim än om man suttit på balkongen i teatern. Samtidigt såg man inte hela scenen hela tiden utan det var film-koreograferat (om ni förstår vad jag menar?).

Versionen jag såg var med Cumberbatch som monstert och det var en av de bästa skådespelarinsatserna jag sett på länge! Efter två minuter var jag helt såld. Rollen som monstret är väldigt fysiskt påfrestande och kräver hemskt mycket av skådespelaren. Cumberbatch's tolkning var otrolig.

Har ni möjlighet att se denna föreställning på en biograf nära er så gör det! Eller någon annan av National Theatre's produktioner, de brukar vara väldigt bra.

För mer info om föreställningar och för trailern till Frankenstein klicka här!

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Jag kan mycket väl tänka mig att se teater på bio, eller opera på bio (något som blivit populärt här i Sverige). Däremot förstår jag inte vitsen med att sätta sig på en biograf för att titta på fotbolls-EM - och dessutom tvingas lyssna på SVT:s babbliga studioprat i pausen. Om jag nödvändigtvis ska måsta se fotboll föredrar jag hemma i soffa, eller på en pub. Då kan man åtminstone få lite öl till matchen.