Arbetsplatser jag haft del II : Tower of London

Det finns två tidpunkter det är helt fantastiskt att vara på Tower of London: måndag morgon klockan nio eller en stjärnklar mörk kväll. Det vill säga när det är stängt för besökare... Då känns det som att man har det kulturarvet helt för sig själv, det är oslagbart. Nu har man inte det helt för sig själv, det bor en hel del människor på området och det är alltid bemannat av militär och säkerhetsvakter.
När man besöker HM Tower of London och går på en guidad visning med en Beefeater (varför the Yeoman Warders kallas för Beefeaters är fortfarande inte helt klarlagt av historikerna) så kommer man få frågan hur många torn som finns i the Tower of London. Fel svar är ett (The White Tower), rätt svar är tjugo.
Towern har används till mycket - befästning, handel, myntslageri, arkiv, fängelse för VIPs...
Chapel of St Peter an Vincula där bland annat Anne Boleyn (efter huvudet huggts av) ligger begraven. The Yeoman Warders är denna dag klädda i sina ceremoniella dräkter.

Innan London Zoo öppnade i Regent's Park kunde man beskåda en hel del exotiska djur här. Apor, lejon, strutsar, björnar. De gamla kungarna brukade hålla sina diplomatiska gåvor inspärrade här. Fast en vit björn från Norge fick simma i floden, fast med en kedja runt ena tassen. Så småningom blev det möjligt för allmänheten att komma och titta, fast de matade djuren med konstiga saker - så som spik och kakor.
Idag bor det fortfarande djur här. Minst sex stycken enormt stora korpar (ravens) måste alltid bo här, för om korparna försvinner kommer tornen att rasa och kungariket gå under. De här korparna är väldigt vana med turister, de vet hur de får uppmärksamhet, stjäl mat från påsar, öppnar sandwich paket, biter barns nyfikna fingrar samt plockar upp matrester från soptunnorna.

Kommentarer

cat sa…
Jag har sett ett jätteintressant program om Tower of London's mest kända fängelsekunder och hur de mötte sina grymma öden. Blev väldigt sugen på att åka till London och låta mig svepas med av historiens vingslag.
Pernilla sa…
Intressant! Jag har bara sett Towern utifrån, men vid nästa Londonbesök får jag nog se till att turista inuti också :)
Matilda sa…
Cat och Pernilla >> Det tycker jag ni absolut ska göra! Visst, det kostar en slant. Men om man planerar att stanna några timmar och gå på den guidade turen och titta på allt i lugn och ro så är det värt det.