Arbetsplatser jag haft del III: Kensington Palace

Så har vi kommit till tredje delen i arbetsplatser jag haft. Jag hade turen att vara med när Kensington Palace återinvigdes efter en stor och påkostad restaurering något som inte hör till vardagen i kultursektorn.
Efter år av renovering öppnade Kensington Palace upp dörrarna till allmänheten igen i mars 2012. Under två år hade endast delar av slottet varit öppet, då med utställningen Enchanted Palace. Cirka två tredjedelar av slottet är dock fortfarande stängda för allmänheten eftersom en del kungligheter bor där.
"The Sunken Garden" i full blom.
"Luminous Lace" - en fantastisk ljusinstallation där ljuset rör sig sakta runt i olika rörelser. Några tusen Swarowski-kristaller pryder den dessutom."The King's Staircase" målad av William Kent.
Dessa små figurer hör samman med ett spel man kan spela i the King's State Apartments. Under den Georgianska tiden så var det en ära att komma så nära kungen som möjligt och ju högre ställning man hade desto längre in i gemaken kunde man komma. Spelet går ut på att samla olika kort för att bli en "courtier".
The Cupola Room. Kockan spelar musik av Händel.

George III:s "coronation robe" - en av flera dräkter från Royal Ceremonial Dress Collection som finns på display.
The King's Gallery.
Drottning Victoria föddes och växte upp på Kensington Palace. Det var också här hon mötte sin blivande make Albert för första gången. Albert var bland annat aktiv i The Great Exhibition 1851 i Hyde Park och designade delar av Houses of Parliament när det återbyggdes. Albert dog relativt ung men hans namn lever kvar i London genom fruns dedikationer i from av Royal Albert Hall och Prince Albert Memorial, samt Victoria and Albert Museum. För att nämna några...
Drottning Victorias bröllopsklänning. I den permanenta utställningen "Victoria Revealed" berättas hennes liv med hjälp av föremål som tillhört henne och hennes familj (hon fick nio barn) och med hennes egna ord från dagböcker och brev. För den som är intresserad av drottning Victorias dagböcker så går de att finna online här.
I en tillfällig utställning om drottning Victorias diamantjubileum (i samband med den nuvarande drottningens jubileum) finns det en dockteater där besökarna kan återskapa processionen genom Londons gator. Victoria är den brittiska regent som fram tills idag håller rekordet - hon regerade i 64 år.

Slottet var ursprungligen en större herrgård - Nottingham House - som William III och Mary II köpte för att komma bort från det fuktiga palatset i Westminster. De började bygga till och under årens lopp växte sig palatset större och det ursprungliga huset revs. William och Mary byggde också till en hel på Hampton Court Palace. Andra kungligheter som huserat där är Drottning Anne, George I och George II. På senare år har det blivit känt för ha hyst Lady Diana och Prins Charles (vars söner, har det rapporterats, flyttar tillbaka det kommande året) samt drottningens syster Margaret.

Kommentarer

cat sa…
Wow vilket flott ställe!