torsdag 30 augusti 2012

Veckans föremål: 24. Badges

Badges från olika årtionden.
En badge, en knapp, en brosch.

Oftast en rund liten bricka täckt med plasthölje för att skydda motivet. Och en säkerhetsnål på baksidan för fäste i kavajslaget eller annan lämplig plats.

I tonåren pyntade jag en väska med mina "knappar", ett försök att göra det massproducerade personligt. På så sätt kom de i alla fall till användning. Annars ligger de oftast i någon låda eller är uppsatta på en anslagstavla (likt souvenirmagneter på en kylskåpsdörr). Har folk anslagstavlor i hemmet numera? I barndomshemmet hade vi en enorm där allt sattes upp - kalender, lappar från skola, räkningar, badges...

Badges kommer förstås i andra former också. Som små pins med medlemsemblem, som simborgarmärken, som namnbrickor på arbetsplatser och konferenser. Funktionen skiljer sig egentligen inte mycket från medaljer, de utmärker vem man är, eller åtminstone vilken identitet man tillskriver sig själv eller gruppering man tillhör.

På senare år är de enda knapparna jag använt varit i jobbsyfte (fråga mig!) eller på konferenser (det här är jag). Min gamla väska gick nyligen till loppis, och några av knapparna följde med. Fast man kan ju undra om det finns en andrahandsmarknad för silvergrodor. Knapparna är idag mest nostalgi, de fyller ingen egentlig funktion i mitt liv. De berättar vilka events jag varit på, vilka politiska åsikter som varit viktiga, vilka föreningar jag varit medlem i. Åtminstone en finns kvar i mina gömmor, den blå på bilden med texten "Anders och Måns for president" som en vän gjorde exklusivt till mig. Den pyntade en vinterkappa i flera år och jag minns hur förlägen jag blev när jag passerade Måns på bokrean och den lyste upp på slaget.

Hur använder du dina badges?

2 kommentarer:

walkingthecamera sa...

jag hade som du, mycket mer sånt i tonåren. men har gärna någon liten brosch på jackan eller kappan. har en mustasch som jag har för mig stödjer forskning för prostatacancer. är också mycket sugen på att köpa en brosch i form av gamla skrivmaskinsbokstäver, som finns på moderna.

Matilda sa...

Walkingthecamera >> Ah, det är DET mustachen är för! Jag tyckte väl att det var lite märkligt att den dök upp överallt i olika sammanhang. Skrivsmaskinsbroscher låter häftigt, återvinning dessutom!