Mat - billig, prisvärd eller dyr?
Egentligen visste jag att det här skulle hända, ändå blir jag förvånad när jag tittar på kvittot när jag lämnar mataffären. Det är dyrt. Eller snarare: dyrare. Dyrare än i London då där det gick att veckohandla på £15-20. Samma mängd mat här tycks kosta upp emot det dubbla. Visst har jag ondgjort mig över kvaliteten på maten där och man får ju vad man betalar för. Men det kommer nog ta ett litet tag innan jag ställt om och ser det svenska priset som normalpriset. Och så fort en inkomst åter rullar in så kommer det nog inte svida lika mycket.
Min egen reaktion står stick i stäv mot min personliga åsikt att bra mat måste kosta pengar. De som producerar mat måste få skäligt med betalt, de måste kunna överleva och inte behöva dumpa sina priser för att få sålt sina grödor. Det är en evig tävlan om extraprisen. Att driva ett naturligt och ekologiskt jordbruk där man tar hänsyn till miljön är dyrare en ett "konventionellt" (bland annat för att skördarna blir lite mindre eftersom man inte proppar jorden full med artificiellt gödsel och bekämpningsmedel). I längden kommer det inte vara hållbart med låga matpriser, vilket också märks varje gång en sommar slår fel och skörden regnat eller torkat bort och priserna höjs.
Kanske handlar prisuppfattningen bara om prioriteringar? Valet mellan hemmabio, solresa eller ekologisk mat? Å andra sidan - på en studentbudget ska lite pengar räcka till mycket. I en barnfamilj ska lönen mätta flera munnar, betala dagis och kläder till växande ben. Pensionen ska räcka till räntan på bostadslånet. I det sammanhanget kanske mat blir något vi tar för givet alltid ska finnas tillgängligt till rimliga priser. Likt fri skolgång och högkostnadskort i sjukvården. Mat är som en mänsklig rättighet (ingen ska behöva gå hungrig) men som man själv har ansvar att införskaffa.
För min egen del gäller det att jag börjar lära mig att även i praktiken måste mat få kosta. Om jag kan lägga pengar på resor, som egentligen är en lyx och inte en absolut nödvändighet, så kan jag lägga pengar på bra mat för det är nödvändigt!
Vad tycker du? Är maten billig, prisvärd eller dyr?
PS. Ett tips för dig som är intresserad är att följa tankesmedjan Dyrare mat nu!
Min egen reaktion står stick i stäv mot min personliga åsikt att bra mat måste kosta pengar. De som producerar mat måste få skäligt med betalt, de måste kunna överleva och inte behöva dumpa sina priser för att få sålt sina grödor. Det är en evig tävlan om extraprisen. Att driva ett naturligt och ekologiskt jordbruk där man tar hänsyn till miljön är dyrare en ett "konventionellt" (bland annat för att skördarna blir lite mindre eftersom man inte proppar jorden full med artificiellt gödsel och bekämpningsmedel). I längden kommer det inte vara hållbart med låga matpriser, vilket också märks varje gång en sommar slår fel och skörden regnat eller torkat bort och priserna höjs.
Kanske handlar prisuppfattningen bara om prioriteringar? Valet mellan hemmabio, solresa eller ekologisk mat? Å andra sidan - på en studentbudget ska lite pengar räcka till mycket. I en barnfamilj ska lönen mätta flera munnar, betala dagis och kläder till växande ben. Pensionen ska räcka till räntan på bostadslånet. I det sammanhanget kanske mat blir något vi tar för givet alltid ska finnas tillgängligt till rimliga priser. Likt fri skolgång och högkostnadskort i sjukvården. Mat är som en mänsklig rättighet (ingen ska behöva gå hungrig) men som man själv har ansvar att införskaffa.
För min egen del gäller det att jag börjar lära mig att även i praktiken måste mat få kosta. Om jag kan lägga pengar på resor, som egentligen är en lyx och inte en absolut nödvändighet, så kan jag lägga pengar på bra mat för det är nödvändigt!
Vad tycker du? Är maten billig, prisvärd eller dyr?
PS. Ett tips för dig som är intresserad är att följa tankesmedjan Dyrare mat nu!
Kommentarer
Snygg ny design på din blogg :)
Tack, Blogger spökade för mycket (men nu verkar det funka igen...)
Pernilla >> Ja, det får vi utgå från!
Mamma >> Det är väl det som är tanken med fairtrade att odlarna ska få skäligt betalt. Angående varför det inte säljs svenska färska bönor längre, se:
http://www.dn.se/ekonomi/farska-baljvaxter-flygs-in-till-gronsaksdiskarna