onsdag 31 oktober 2012

En himla massa soffor

Tydligen köper vi en himla massa soffor i år. Detaljhandeln har ökat och just soffor och möbler har varit hett eftertraktade i september. Varför just i september verkar man vara lite konfunderad över. Min teori är att många unga flyttar hemifrån vid terminsstarten och behöver inreda sitt nya hem.

Men det är inte bara nya soffor vi köper. Enligt HUIs (Handelens utredningsrsinstitut) Begagnatbarometern, som bygger på Blockets statistik, så är soffor den mest populära begagnade varan. Att någon köper en ny soffa leder oftast till att den gamla soffan säljs vidare, vilket förklarar att det både säljs många nya och gamla soffor. Vilket i sin tur förutsätter en starkköpkraft - man vill köpa, och det är soffor man vill köpa. I Begagnatbarometern går det att läsa att i år så andrahandsmarknaden något starkare än detaljhandeln. Förvisso är det här baserat på internetannonser och alla som försökt sälja något på internet vet att allt blir inte alltid sålt, men det måste ju ses som en positiv utveckling i förhållande till hållbarhetstänk.


"Soffor är heminredningshandelns tyngsta kategori. Under tredje kvartalet i år annonserades 59 700 soffor på Blocket och under samma period gjordes 624 303 sökningar efter soffa på Blocket. Under hela 2011 annonserades 214 500 antal soffor, vilket ser ut att överskridas i år." 
Källa: Begagnatbarometern

Det mystiska här är soff-boomen, eller kanske soff-vurmen? Vilket ställer andra följdfrågor:
  • Hur lång livslängd har en soffa?
  • Hur länge äger man i genomsnitt en soffa innan man kastar/säljer vidare den?
  • När är det dags att skaffa ny soffa - och varför?
  • Hur många soffor kan man ha i ett och samma hem?
  • Hur avgörs det vem som får soffan vid en separation?
  • Måste ett "riktigt" hem innehålla en soffa?
  • När blev det sed att ha en soffa i hemmet?
Så där, nu har vi en frågeställning till en C-uppsats färdig. Dags för mig att arbeta vidare på min egen avhandling (som för övrigt inte riktigt handlar om soffor).

3 kommentarer:

cat sa...

Det var många svåra frågeställningar kring soffor där! ;)
Själv skulle jag inte klara mig utan min soffa. Ett hörn har jag suttit ner och resten av soffan är förvaringsplats för laptop och diverse böcker.

AnnCharlott sa...

Att det säljs mest soffor på hösten kanske också har att göra med att det är då man återupptar hemmamyset igen efter sommarens utsvävningar. Men frågan är hur det kommer sig att det blivit en sådan soff-boom just i år...

Matilda sa...

Cat >> En soffa har många oväntade användningsområden!

AnnCharlott >> Du har nog rätt, på sommaren är man mer intresserad av utemöbler och man hinner glömma bort soffan tills det är dags att gömma sig inomhus igen