Människan och kameran del 1

När jag jobbade bland turister i London slogs jag av hur många som hade dyra avancerade kameror. Systemkameror med långa objektiv. Det var inte sällan man såg ett par som dessutom hade varsin. Det fick mig att fundera en del på vårt förhållande med kameran som jag tänkte utveckla här i en mini-serie.

Jag tror det är rimligt att anta att utvecklingen av digitalkameror med högre kvalitet och lägre priser har populariserat fotograferandet i vardagen. Det är lätt att ta massor av bilder och sedan välja ut den bästa bilden i datorn. De behövs inte ens framkallas, de digitala fotoalbumen rymmer betydligt bilder än de fysiska albumen. För si så där 15 år sedan så hade man att välja på 24 eller 36 bilder per fotorulle som man sedan inte fick se förrän de framkallades. Blev de urusla, så blev de, det var inte mycket att göra åt.

Omedelbarheten med digitalkameror gör det alltså lättare och snabbare att utveckla sin teknik. Numera finns det till och med digitala systemkameror och med mobiltelefon i fickan vilket gör nästan alla till potentiella fotografer idag. Det går att gå korta och långa fotokurser för att bli en bättre fotograf och för att redigera (eller som det numera kallas "photoshoppa" efter ett visst program) bilderna med så att motivet blir lite bättre än in verkligheten. De som är riktigt duktiga på sin hobby och går de mer avancerade kurserna kan dessutom anlitas som fotograf, som exempelvis Karolina. Samtidigt har jag hört fotografer med lång professionell karriär beklaga sig över denna utveckling, de blir inte anlitade lika ofta. Har någon i vänkretsen en häftigt avancerad kamera så anlitas den personen till bröllopet istället för en dyrare fotograf med F-skattsedel. Men bara för att man har en fin kamera så blir det nödvändigtvis bra bilder.

Själv har jag lekt med tanken att införskaffa en lite mer avancerad modell och lära mig tekniken bättre. Det är lockande, samtidigt inser jag att jag nog inte blir en bättre fotograf av att skaffa en bättre kamera. Jag har nämligen haft egen kamera sedan jag gick på mellanstadiet och jag har inte utvecklats nämnvärt sedan dess. Jag behärskar inte de funktioner min nuvarande lilla låda har, trots en kvällskurs (ett tillfälle) i digitalt fotografi. Näe, jag är nog ingen fotograf bara för jag har en kamera.

Kommentarer