lördag 3 november 2012

Ägg och kylskåp - rond två


Vafals! Här har man haft oändliga diskussioner med internationella vänner om ifall ägg ska förvaras i kylskåp eller inte (de lärda tvistar fortfarande) och åtminstone kommit till slusatsen att i Sverige finns de i kyldisken i affären. Så beslutar sig min lokala butik att bygga om och ställer äggen på vanliga hyllor! Ska jag se mig som besegrad?

4 kommentarer:

Ewa sa...

De håller längre än bäst före datumet om man har dem i kylen, men äter man upp de innan dess går de bra att ställa på hyllan. Har de själv i ett skåp nu eftersom vi har så liten kyl, men det tog emot att börja ställa dem där...

Tankekatten sa...

Egentligen är det rätt logiskt att man kan förvara äggen utanför kylskåp. Det för att om de skulle ruttna direkt så skulle det inte fungera att göra kyckling i ägget. Hönan lämnar äggen och lägger ett emellanåt till dess att hon bestämmer för att lägga sig och ruva på heltid och det är därför som alla kycklingar kläcks på ungefär samma dag trots att äggen har lagts på olika dagar. Men det är nog förlängd hållbarhet om man har dem i kylskåpet.

Matilda sa...

Ewa >> Jo jag har förstått att de håller sig längre i ett kylskåp. Det känns bara fel att inte ha dem där

Tankekatten >> Men nu tror jag nästan att du satte fingret på varför jag känner som jag gör! Just för att äggen ska utvecklas till kycklingar vilket jag förknippar med rumstemperatur och värme och kanske inte specifikt med ruvning. Jag kanske borde läsa på lite om fjäderfän för att uppdatera min kunskap om äggproduktion!

cat sa...

Helt klart i kylskåp då håller de minst en vecka längre än utgångsdatum.