Highgate Cemetery

Det finns en kyrkogård i London som många vallfärdar till. Highgate Cemetery i de trevliga norra delarna av staden, ett stenkast (eller promenadavstånd) från Muswell Hill och Hampstead Heath. Kyrkogården är indelad i två delar, en mer traditionell och en med katakomber. Båda tar en liten inträdesavgift och den senare krävs guidad visning då det är en omtålig miljö man rör sig i. Nu har jag bara varit på den östra, det är där många "kändisar" ligger begravna. För ett pund kan man köpa en liten guide så att man hittar till de trettio mest populära. Jag och Marie (kika på hennes vackra bilder här) kände dock bara till en, eller möjligen två. Och i ärlighetens namn så är det nog en enda gigantisk grav som lockar till sig mängder av besökare:

Ja, det är ju själve Karl Marx vi pratar om vars grav sticker ut något från monumentlandskapet. I entrékiosken kan man köpa vykort med bilder av graven, jag undrar vad Marx tyckt om det! Från att ha varit en motståndare till kapitalismen har han själv blivit ett föremål för kapitalistisk verksamhet (något hårt draget).
Kyrkogården bildades på mitten av 1800-talet och många gravar är idag gömda bakom en murgröna. Det är som en trollskog där vad som helst ligger dolt.
Övervakningskamera eller fågelholk? Det fanns många små holkar,  men få fåglar.
Naturen har tagit ett hårt grepp om den mänskliga dödskulturen.

Kommentarer

cat sa…
Ser ut som ett såväl intressant som läskigt ställe :)
Matilda sa…
Cat >> Ja lite läskigt hade det nog allt varit en dimmig dag i gryningen/skymningen...