onsdag 21 november 2012

Moralens väktare

Tiden går, traditionen består?

Alldeles precis vid busshållplatsen utspelade sig en krock mellan olika moraluppfattningar. Ett kärleksfullt par i tjugoårsåldern stod och pussades, utan ett närvarande "förkläde". En äldre kvinna reste sig upp, tog sin rullator och körde beslutsamt fram för att separera de ungas omfamning. Det uppstod ett förvirring i busskuren och de unga försökte förstå varför men gav strax upp och pussades tröstande vidare. Då kom rullatorstöt två och något agressivare. Sedan kom bussen.

Exakt vad som hände är fortfarande något oklart, men det var nog en historie- och kulturkrock som materialiserades med teknologisk hjälp av en rullator. Att öppet demonstrera kärlek är med andra ord inte helt socialt accepterat bland alla i Sverige 2012.

Jag vågar inte ens föreställa mig reaktionen ifall det varit ett samkönat par...

4 kommentarer:

Ewa sa...

Det blir nästan lite gulligt, men egentligen är det ju ganska eländigt. Gamlingar get away with murder, goddammit!

Karin sa...

Alla tanter är inte söta...

tanten med de vassa blickarna sa...

Hm, men var går gränsen? Jobbar själv i en offentlig miljö och tillbringar ibland tid i ett väntrum. En dag satt där ett ungt par som var någon helt annanstans än just där. De trodde nog att de var i sängkammaren. Efter ett tag kände jag mig föranledd att spänna ögonen i dem, då det fanns fler i lokalen, inklusive mig. Mannen reagerade överhuvudtaget inte, förmodligen såg han inte ens mig, hans ögon såg något simmiga ut. Den unga kvinnan började dock ta in mina blickar och försökte avvärja hans händer, mun och ja... mest hela kroppen, och till slut förstod han väl vinken. Jag ville inte gärna gå fram och leka moralpolis, men det finns väl vissa gränser för vad man kan visa, eller? Speciellt i ett rum där många olika kulturer befinner sig. Så tanten i busskuren är jag kanske inte än (har inte hunnit skaffa rullator) men tycker ändå att ömhetsbetygelser är helt ok i det offentliga. Börjar det närma sig något annat... kanske jag blänger till och tycker att det offentliga rummet ska vara just - offentligt, dvs med hänsyn till alla.

Matilda sa...

Ewa >> Några fördelar ska man väl ha sent i livet? ;)

Karin >> Nej, det är de inte.

"tanten"/mamma >> Nu kan jag visserligen hålla med om att i vissa situationer, så som på ditt jobb, så vore det beteende som du beskriver väldigt olämpligt. Och det hade det även varit på andra offentliga platser, i min mening. Men det här busshållplats-paret uppträdde dock inte alls förargligt och gumman hade kunnat titta åt ett annat håll om det var jobbigt. Och hon hade kunnat säga åt dem före hon körde rullatorn mellan dem...