Slängt är slängt

Lite naivt har jag nog aldrig tänkt på vem som äger sopor. Slänger man något så vill man ju inte ha det, alltså är det ingens egendom. Men jag råkade få veta att det tydligen är olagligt att plocka på sig något som slängts i en soptunna/container eller på tippen. Dels för att kommunen har ensamrätt på att hämta och ta hand om sopor, och dels för att respektera den som slängt "sopan" personen har ju slängt den för att den ska förstöras. Att ta något från tippen eller från mataffärens soptunna är således inte okej enligt detta resonemang.

Visst ska man respektera att andras beslut, samtidigt undrar jag om det inte är så att många slänger saker på tippen för att det är mer behändigt än att leta upp någon som är villig att ta hand om det man inte längre vill ha. Det är sorgligt att se hur mycket som slängs och som är helt funktionsdugligt eller helt ätbart och tar man saken i egna händer kan man tydligen riskera att bli dömd för egenmäktigt förfarande.

Jag har ett ugnsgaller som är taget på återvinningscentralen, med personalens goda minne. Vi behövde ett extra galler och det stod säkert 20-tal spisar med galler som väntade på att bli skrot. En svinto-behandling senare och det var glänsande nytt! Det skulle egentligen användas som grillgaller men kom att nyttjas i mitt flitiga bakande. Givetvis vill jag inte uppmana till olagligheter och blir straffad till anstiftan till brott. Men ibland undrar jag om inte civilkurage leder till ett hållbarare samhälle och borde detta inte premieras istället för bestraffas? Kanske är det inte personen som räddar en stol från en container eller en limpa ätbart bröd ur en soptunna som är själva problemet. Kanske finns problemet i ett annat led (exempelvis okunskap i datum-märkning, överproduktion av bröd, billiga lockvaror hos möbeljätten...) där insatserna borde sättas in istället?

Jag vet att vissa återvinningscentraler har en liten depå där man kan ställa saker som kan skänkas/bytas bort, det tycker jag är kanon. I London ställde folk ut det de inte ville ha på gatan utanför huset, efter någon timme kunde det mesta vara borta. Samtidigt kan vi inte förlita oss på att någon annan verkligen vill ha vårt skräp. Välgörenhetsaffärer kan inte sälja allt de får in, mycket hamnar på soptippen trots allt. Hur man än vrider och vänder på det så finns det alltid en baksida med konsumtionen, hållbar som icke-hållbar. Ni har säkert hört det miljontals gånger förut, men att hushålla med det man har och konsumera mindre och smartare, måste väl ändå vara en bra startpunkt för att minska sopbergen?

Hur tänker ni kring sopor?

Kommentarer

Ewa sa…
Ja, det är helt galet att man (egentligen)inte får ta fullt funktionsdugliga grejer från soprum. I Toronto ställer folk också ut grejer på gatan och de försvinner på någon timme max. Skulle aldrig funka i Sverige. Det stod ett halvt bohag vid vårt soprum (antagligen någon som dött och släktingarna ville inte ha grejerna) förra året och vi plockade på oss flera användbara möbler och grejer, men andra bara tittade och gick förbi. Så fina grejer hade varit borta på några minuter i Toronto. :D Fattar förresten inte att de som ställde ut det inte körde det till Myrorna istället??

Självklart vore det bästa att inte konsumera så mycket grejer (man egentligen inet behöver) men ska man ändå göra det måste ju second hand vara den rätta vägen.
AnnCharlott sa…
Jag har inte tänkt på att man inte får plocka saker från containrar eller grovsoprum. Och lite synd. Jag gillar tanken på att ge saker vidare och när jag måste göra mig av med något brukar jag försöka se till att det kommer till användning. Där vi bodde tidigare hade vi ett väldigt stort grovsoprum och om man ställde ner saker där och skrev "Varsågod" så försvann de ganska snabbt.
Matilda sa…
Ewa >> Jag är också tveksam till att det hade funkat i Sverige. Undrar varför? Är det för att vi är anti-nedskräpning eller är det en föreställning att något som stått ute måste vara ohygieniskt?

AnnCharlott >> Om någon satt en sådan lapp så kan det ju absolut inte vara ett lagbrott! (tänker jag) Kanon med sådan grannsämja :) När jag flyttade för några år sedan satte jag en lapp i trappen och annonserade ut några möbler gratis, det mesta blev hämtat och det var glada grannar som kom :)
turistande mamman sa…
Såg faktiskt en hopfällbar säng i Gamla stan i Stockholm tidigare i höst. Med en lapp där det stod Varsågod, på. Lite knasigt dock att den stod i en trång gränd där den knappt syntes.
jag tror att många i sverige tycker att andras avlagda möbler är en smula ohygieniskt. särskilt när det kommer till sängar och stoppade möbler som soffor, fåtöljer. vi har haft en hyfsad stabil ekonomi i sverige under långa perioder och människor har känt att de har råd att köpa nytt och att köpa/ta redan använda möbler är en nedgradering. medan man i många andra länder, med en mer osäker ekonomisk situation tar vad som finns.

men secondhand har blivit trendigt på de senare åren, plötsligt vill alla ha 50tals inredning och då är det helt ok igen att leta grejer i andrahandsaffärer. men att rota i soprum är nog fortfarande inte helt accapterat. tyvärr.