söndag 2 december 2012

1:a advent - sponsrad jul

Oxford Street och dess avstickargator är Londons köp-Mecka. Här finns nog alla stora klädkedjor och department stores representerade. Så här i jultid har gatorna fått lite extra pynt för att sprida lite julglädje köpglädje. Givetvis är den här pyntningen sponsrad, vad annars...
Merry Christmas. You either love it or hate it. Marmite alltså.
Om du önskar dig five seconds of fame så går det att ladda upp en bild på dig själv som sedan lyser upp Oxford Street för en stund. Paketen och paraplyerna är faktiskt återanvända från tidigare jular, vilket är trevligt för jag gillar verkligen de här paraplyerna.
Regent's Street. Den här gatan brukar vara sponsrad av diverse stora filmproduktioner, i år har man valt ett annat tema nämligen julsången Twelve Days of Christmas. Något osäker om det finns en tydlig avsändare eller ifall det faktiskt endast är en hederlig och välgjord julbelysning.
På Carnaby Street så hyllar man Rolling Stones. Det syns kanske lite dåligt men på vare LP-skiva i bakgrunden finns en bild relaterad till bandet. Det finns dessutom en Rolling Stones-butik på gatan.
Så här på första advent kan man ju också fundera över hur miljövänligt det är med dessa stora julbelysningar och dekorationer. Visserligen är många väldigt vackra att titta på och skänker välbehövlig mysfaktor i mörkret, å andra sidan är det mycket energi som går åt. Och i de fall pyntningen inte återanvänds är det ju helt galet. Både på Oxford street och i Covent Garden (enorma julgranskulor och polkagrisar i Apple Market och en stor ren i låtsas-häck utanför) är man duktiga på att återanvända tidigare års pynt. Och jag tror att rent generellt så beställer nog inte svenska städer ny belysning vart och vartannat år. Intressant är det att man tillåts att slösa lite extra runt jul - mer elektricitet, mer pengar, mer mat, mer presenter, mer reklam, mer erbjudanden... Men så är det bara jul en gång om året också, som dock varar lite längre varje år.

2 kommentarer:

cat sa...

Ja inte är det särskilt vackert dekorerat enligt min smak.

Matilda sa...

Cat >> Ja det råder helt klart delade åsikter om de där belysningarna!