3:e advent - julen som halvfabrikat

För många är det mycket som ska hinnas med till jul på liten tid. I synnerhet i matväg. Skinka ska griljeras, risgrynsgröt ska kokas, pepparkakor ska bakas, köttbullar ska trillas och ett otal sillinläggningar ska förberedas. Inköpslistan är lång och besöket i mataffären tar längre tid än vad man vill eftersom alla andra springer runt med en minst lika lång lista. Och då är inte ens granen fixad och paketen inslagna. Tid är helt enkelt en bristvara på julen.

För att hjälpa oss på traven går det att köpa julen både som hel- och halvfabrikat. Jultallrik för uppvärmning i mikro, köttbullar rakt ner i stekpannan, sill som plockas ur burk, gröt på tub, pepparkakor på burk eller i färdig deg, osv osv. Små hjälpmedel i vardagen som sparar tid och frigör mer till mer stress... stress? Det finns förstås de som ser det som en stor uppgift att tillaga julbordet från grunden där noggrann förberedelse möjliggör egen korvstoppning och hemmatillverkad glögg, för dem ska julen ta tid.

Vår famlij har aldrig haft traditionell julmat hemma. Aldrig. Därmed bör jag kanske inte heller uttala mig på ämnet. Dock var det tradition med julbaket. Det skulle göras pepparkakor, lussekatter, finska pinnar och chockladkakor innan julafton. Pepparkaksdegen fuskades det med de flesta åren* och mandelmusslorna köptes nog färdiga. Men i övrigt var julbaket något som togs på stort allvar och som jag sedan förvaltat vidare. 

Jag förstår ju att det där med tiden är en hårdvaluta och jag erkänner att det är lätt att det slinker ner färdiga vego-biffar ibland när jag handlar till vardags. De finns där, de är behändiga, de blir en back-up lösning för jobbiga dagar. Men julen är mer helig, det känns som att ifall resten av året kan vara halv-fejk, eller åtminstone halv-fabrikat, så måste julen vara äkta. Därför hoppade jag högt i butiken när jag såg dessa produkter:
Egentligen är det inget konstigt. Det har funnits pulverbak för bröd och sockerkaka och muffins och brownies och jag-vet-inte-vad sedan urminnes tider. Det ligger i tiden helt enkelt att utöka repertoaren. Men, Lussebullsmix (med saffran)? Näe, det känns fel för mig, halva nöjet är att förbereda degen från grunden.

Jag förstår tanken bakom, förutom att spara tid så sparar man också in på jobbiga arbetsmoment i synnerhet för den som har svårigheter att handskas med tunga påsar mjöl. I synnerhet för äldre personer kan jag förstå att dessa produkter har en tjusning. Men är lösningen verkligen mat i pulverformat? Bakar man lussekatter då bara för att de måste finnas hemma kring jul och inte för att man vill baka dem? Har julen och dess mat spelat ut sin roll ifall den går att köpa som färdigt, eller halvfärdigt, paket i mataffären? Handlar det då inte om att vi känner att vi måste fira jul, snarare än att vi verkligen vill fira? Eller handlar det om att vi inte kan göra avkall på vissa produkter eftersom de ingår i får föreställning om vad julen måste innehålla?

Återigen kan man fråga sig, är det vi som konsumerar julen, eller är det julen som konsumerar oss? Vem är det som gör upp reglerna för vad som är en riktig jul? Och när blev riktig synonymt med halv-farbrikat?

*Förutom det året då den bokstavligen innehöll chilipeppar just för att det heter pepparkakor...

Kommentarer

cat sa…
Tyvärr har mycket av snön regnat bort nu.
Jag gillar inte julmat. Har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Så jag har ingen egentlig åsikt om huruvida hel- och halvfabrikat är dåligt i sammanhanget. Men jag känner mig själv och jag är ingen som gillar vare sig bakning eller matlagning i stort format, så jag hade säkert fuskat. Dock hade jag nog heller lagt mer pengar på att köpa färdigbakade lussekatter än pulvermix. Som tur är så är jag alltid gäst, aldrig värd, på jul.
Hanna sa…
Har aldrig förstått mig på bakning med halvfabrikat. Det är ju inte röra ihop som är jobbigt, snarare tiden det tar med jäsning och liknande och den borde ju vara samma även med mixarna. Jag kan förstå om man är i en avlägsen stuga eller på en båt och inte kan förvara alla ingredienser. Men jag tror inte heller dessa utgör enda målgruppen. Nå. Bakar jag, bakar jag från grunden. Basta.
AnnCharlott sa…
Att köpa pulvermix till baket skulle aldrig falla mig in. Å andra sidan är det väldigt sällan det faller mig in att baka över huvudtaget. Det blir mest att köpa färdigt. Samma sak med sillen och laxen. Jag är inte den som håller på och lägger in sill eller gravar lax. Och jag köper nog färdiga köttbullar också ...

Men för mig handlar julen om att umgås, att ha tid för varandra.
Matilda sa…
Cat >> Visst är det skönt att slippa slita, särskilt om det är mat man inte gillar

Hanna >> Vem vet hur många som bakar ute i de ensliga stugorna...

AnnCharlott >> Absolut, julen är för att ta det lugnt och umgås! Och lite därför jag undrar varför det i så fall måste vara just den maten. Varför är det så speciellt med färdiginlagd sill och färdiggjorda köttbullar bara för att det är jul/påsk/midsommar. Jag försöker inte säga att det är fel att köpa dessa produkterna, jag undrar mer över ifall det bara blir jul om det är den här maten. Om vi köper de här rätterna just för att det bara kan bli jul om vi köper det som görs reklam för i veckans reklamblad? Fast svaret "det är gott" fungerar givetvis långt :)