Pop-up gratisaffär

Jag är osäker på hur familjära ni är med konceptet "pop-up store" men det är en affär som helt plötsligt dyker upp för en begränsad tidsperiod. Det kan vara en designer, ett museum, en restaurang eller enskilt initiativ som är på besök. Det gäller liksom att passa på just där och då. I London är detta ganska trendigt och används flitigt på bland annat Selfridges.

Jag var nyligen på en slags hybrid av "pop-up store" och loppis, nämligen en gratisshop, eller gratisaffär. Och det var en sådan lyckad och trevlig tillställning att jag kände att jag behövde blogga om det för att sprida ordet. Inte för att det här var första gången någonsin det anordnades, men för mig var det första gången jag deltog. Några eldsjälar hade fixat lokal och spridit informationen. Först var det någon timmes inlämning där de som ville kunde lämna in prylar, böcker och kläder som sedan organiserades på bord och hängare av arrangörerna. Sedan öppnade de dörren och lät folket komma in, de som lämnat och de som inte gjort det. Sedan var det bara att plocka på sig det man ville ha och hur mycket man ville ha. Gratis. Eftersom folk lämnade in påsar även efter dörrarna öppnats så fylldes borden på kontinuerligt, nya fynd dök upp och försvann. Det som blev över skulle sedan gå till välgörenhet, men jag stannade inte så länge så jag vet inte om det blev något över.

Kvaliteten och utbudet varierade något, men det mesta var helt och rent. Att det anordnades så här nära jul var givetvis ingen slump utan en del av marknadsförningen. Varför vara ute i shoppinghysterin när man kan dela med sig!? Själv gjorde jag några småfynd: en tröja, en halsduk, en bok jag velat läsa länge och två små små julklappar. Inget nödvändigt men det är trevligt med att kunna uppdatera garderoben på ett miljövänligt vis. Dessutom var det kul att gå runt i lokalen och se ifall någon tagit de sakerna jag haft med mig (de flesta försvann ganska snabbt vilket kändes bra).

Summa summarum: Det här med gratisaffärer är kanon (kanske inte för regeringens tillväxtprognos, men i alla fall för jordens resurser). De borde ske oftare. Det är nästan så att jag är peppad på att arrangera en egen. Kanske på jobb?

Kommentarer

gör det! jag lämnade en massa saker i min jobbkorridor innan jag flyttade, valda delar av mitt liv..;) i princip allt gick åt, roligare sätt än att bara lämna på secondhand. skulle gärna vilja ha en bytesaffär ifall det gick ihop ekonomiskt på nåt vis!
Matilda sa…
Walkingthecamera >> Ja varför inte, ett projekt inför 2013?
Det är kul att kunna skänka glädje till andra. Hoppades det kändes bra att bryta upp med dina ägodelar, ibland känns det som man är lite lättare när man inte har så mycket saker att flytta med på.