Veckans föremål: 25. Fuskpälspynt

Jag har på obestämd tid lånat min systers parkas så att jag kan hålla mig varm tills jag sparat ihop till en egen (skidor står dock först på listan). Och med tanke på att i princip hela Sverige är täckt med snö denna veckan så har den blivit välanvänd. Då jag är ett antal år äldre än min syster har jag valt att modifiera jackan något. Pälskragen knäpptes bort och midjejusteringen släpptes lös. Jag vill inte se ut som "alla andra", jag vill bara slippa frysa.

Just pälskragen är för mig lite av en gåta. För ganska många år sedan nu så började klädmärke efter klädmärke pynta hättan på sina parkas och andra vinterjackor med en pälsliknande "krage". För det är väl pynt, eller fyller den faktiskt någon funktion? Med tanke på att trenden spred sig från märke till märke kan man också undra över ifall folk köpte jackor just på grund av denna hätte-krage? Kände man ett sådan konkurrens att man var tvungen att sätta dem på varje modell så att inte kunderna köpte konkurrentens? Och varför just fuskpäls? Hade det här varit riktig päls hade djurrättsaktivisterna protesterat. Varför kan det inte bli populärt med reflexmönster på jackorna? Jag tror fler hade behövt reflexer på sina ytterkläder så att de syns i vintermörkret än en hättkrans av låtsaspäls.

Men rätta mig gärna om jag tänker fel!

Kommentarer

Jessica sa…
Jag har hört att det är till för att fånga upp snö så att du inte för snö ner i ansiktet när det snöar ute. Kanske inte allt, men i alla fall det värsta. =)
cat sa…
Jag tycker att det är ruskigt fult med de där fuskpälskragarna, brukar alltid ta bort dem jag också.
Men de kanske är bra på att fånga upp snö i alla fall om snön faller rakt nedåt. Här kommer oftast all nederbörd på tvären, så då fyller den ändå ingen funktion.
Ewa sa…
Jag förstår inte riktigt poängen med fuskpälskragarna. De ser oftast riktigt billiga och eländiga ut. Jag hoppas att ovanstående kommentatorer har rätt och att de ska fånga upp snö. Annars är de ju helt meningslösa. Jag trodde att de fanns bara som designdetalj för att likna dyrare märken. Pälskragarna på Canada Goose's jackor är av äkta päls. De är gjorda för riktigt kallt klimat och då hjälper pälsen till att hålla värmen kring ansiktet. Kan säkert vara befogat, men knappast om man ska springa mellan bussen och skolan i stan som de flesta som köper sådana jackor verkar göra...
Matilda sa…
Tack för att ni reder ut allt angående funktion och "ursprung"!
Instämmer med Ewa, de som har de här jackorna är ju stadsbor som åker buss, de som verkligen är ute i extremkyla tycks ha annan klädsel. Jag måste ju också tillägga att jag inte känner mig helt rörlig med denna parkas på, så på så sätt passar funktionen till "hänga i stan" men inte så mycket annat. Tror inte jag skulle åka skidor i den.
Hanna sa…
Jag förstår inte syftet med de där heller. När jag köpte ny jacka senast låg fuskpälsen i fickan redan och på jackan kommer den aldrig att hamna. Tycker mest det ser fånigt och lite konstlat ut. Kan jackan inte bara få vara en jacka som fyller sin funktion?
Matilda sa…
Hanna >> Lustigt att den låg i fickan. Den borde få vara ett tillval, så att man fick betala säg 100kr extra för att få den.