Veckans föremål: 26. Kokböcker

Om jag så skulle laga en ny rätt varje dag (förutsatt att jag vore allätare och inte allergisk mot något) så skulle det ta många år att laga mig igenom de här kokböckerna. Med min nuvarande takt skulle det ta ett centenium eller två. För i sanningens namn använder jag böckerna sparsamt, bläddrar igenom dem då och då för ispiration, återkommer sedan (i bästa fall) till en handfull favoritrecept. För flera år sedan när jag var sambo hade vi en burk med små lappar med hänvisningar till recept. Varje vecka drog vi några lappar för att underlätta veckoplaneringen av mat. Det fungerade ganska bra och kokböckerna kom till nytta. Men man fick ibland dra om eftersom det vare sig var ekonomiskt eller variationsrikt med tre kycklingrätter på en och samma vecka.

Sedan jag slutat med köttet så har många kapitel blivit överflödiga även om många kötträtter säkert kan omvandlas med quorn, tofu och grönsaker. Egentligen hade jag klarat mig långt på de två favoriterna New Food for Thought och Majas klimatmat. I övrigt hämtar jag mycket inspiration från olika matbloggar. Det är alltså dags att rensa ut.

2-3 stycken kommer jag nog försöka sälja för en liten peng eftersom de är i princip helt nya. Och åtminstone 6-7 kommer att få gå till loppis. (Fast inte kultböckerna Vi bakar och Vi lagar mat av Bisse Grenert och Marianne Lilliér. Fantastiskt pedagogiska kokböcker för barn som blivit flitigt använda ända upp i vuxen ålder.)
Eller är det någon av er som vill ha en julklapp? Jag kan också tänka mig att plocka ut alla chokladrecept ur Hembakat-pärmarna* och sälja eller byta enligt överenskommelse.

*Att prenumerera på sådana här pärmar blir snabbt väldigt dyrt men recepten är väldigt bra. Fast det är recepten på bloggar också så jag tror inte jag går på ett sådant erbjudande igen.

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Åh de där kokböckerna för barn minns jag. De sålde vi en del av på bokklubben - och jag tror faktiskt att de fortfarande säljs. Gillar särskilt att de är spiralbundna. Det gör det så mycket enklare att läsa recepten.
cat sa…
Ja jösses alla dessa recept man har ståendes/liggandes i köket! Har svårt att bli inspirerad eftersom jag tycker det är rätt trist med matlagning. Men jag har hittat och kopierat två nya, som jag ska försöka mig på nästa år.

God jul!
Matilda sa…
AnnCharlott >> Jo men visst är det smart med spiralbindningen! Jag såg att Bokus hade en kombinerad variant av Vi bakar + Vi lagar mat.

Cat >> Usch ja, det är för mycket att välja på vilket i slutändan leder till att man inte är sugen på något eller lust att tillaga något som ska ta timmar. När det gäller recept så brukar jag leta grytor eftersom det blir många lunchlådor och spar lite tid.
Hanna sa…
Åh, vi bakar! Den hade vi också när jag var liten. Måste kolla om den finns kvar hos mamma. I så fall måste den nog få komma med mig hem för slutförvaring. Har också fler kokböcker än jag använder. Till mitt försvar har jag fått många av dem. De jag har köpt själv är ändå välanvända. På favoritrecepten vill säga.

Smart att dra en lapp. Låter roligare än slumpgenerator.
Karin sa…
Majas klimatmat verkar spännande - kanske dags att utöka min egen samling...

Bra tips med receptburk - kanske något att testa. Börjar tröttna på våra typ tre standardrätter.
Matilda sa…
Hanna >> Kokböcker är märkligt nog en populär gåva, de flesta har jag också fått. Tycker absolut att du ska hämta hem Vi bakar! :)

Karin >> Varning dock - det tar sin tid att bläddra igenom alla kokböcker och skriva ner sidreferenser på små lappar... Men absolut värt det om man behöver en skjuts på vägen i matlagningen