Diskfri dag för klimatet

Linda skrev nyligen på sin blogg So, I live in Berlin om att ha en diskfri dag. Att man faktiskt sparar sparar vatten på att inte diska varje dag utan att låta disken stå en dag istället för att tappa upp vatten i diskhon varje dag till bara några få bestick och tallrikar. I mitt singelhushåll skapas det sällan mycket disk, om det inte är bakdag och storkok på en och samma gång, och oftast diskar jag undan varje dag. Det var en liten aha-upplevelse när jag läste det självklara som Linda skrev om. Så jag beslutade att ha en diskfri dag. Som sedan blev både två och tre diskfria dagar tills jag igår insåg att skålarna andrahandsboendet inte räckte till en måltid till:
Så genom att acceptera lite oreda i köket kanske jag sparar någon liter varmvatten per dag. Många bäckar små, inte sant? Något jag dock måste bli bättre är på är kortare duschar. Min hud tål inte att duscha var dag, men det blir rätt långa vattensejourer. Det är nog enda gången jag kan koppla bort ordentligt och inte vara medveten om tid och rum. Men ett himla slöseri med varmvatten... Fast det kanske inte gör så mycket nu när forskare slagit fast att klimathotet är något överdrivet eftersom vi "bara" riskerar höja temperaturen med två och inte tre grader. Då är det alltså fritt fram att diska under rinnande vatten, flyga när det går att ta tåg och, som Jordbruksverket idag föreslår, producera mer kött! Hurra!*

Apropå att porslinet tog slut, det påminner mig om ett bra inlägg i veckan av The Frugal Girl om antalet föremål man behöver i ett hem och att veta när man har tillräckligt mycket saker:
"I know I own the right number of dishes because at the end of the day, almost all of them have been used.I know I own the right number of pots and pans and Pyrex because none of them ever sit in the cabinet long enough to collect dust." (The Frugal Girl)
 Väl värt att läsa för dig som rensar ut eller för dig som samlar på saker.

*Observera att detta "hurra" har en stark ironisk betoning.

Kommentarer

Hanna sa…
Mycket kan jag tänka mig att göra för att lägga om mina rutiner till mer klimatsmarta. Men inte detta. Det finns inte plats för att ha disk stående om jag även vill laga mat dagligen. Dessutom skulle jag bli galen. Däremot dammsuger jag max 2 ggr per månad. Allt för klametet - förstås :)

Raka av håret, det förkortar duscharna ;)
cat sa…
Jag har också singelhushåll, men jag avskyr att diska. Lösningen är en liten bänkdiskmaskin som jag bara kör när den är proppfull, ca en gång/vecka.
Min hud tål inte heller att bli blöt varje dag, men det där med att duscharna blir långa beror ju på att det inte finns något som helst vattentryck i rören. Det tar nästan fem minuter bara att få mitt relativt tjocka hår att bli blött not att schamponera, sedan ska ju schampot sköljas ur också och det ska vi inte tala om hur lång tid det tar. Det måste vara skalliga män som kommit på att det är vattenbesparande att ha dåligt tryck i vattenledningarna!

Jojomensan visst är Vallmogången i mina trakter :)
Matilda sa…
Hanna >> Du behöver inte! ;)
Ehm, ja jo, utan hår minskar ju behovet av schampo och balsam också.

Cat >> Vi skyller på trycket i vattenledningarna ;)
cat sa…
Inte skyller, det är ett trist faktum. Det är som att stå under en blomspruta i min dusch. De var t o m och skruvade ner vattentrycket för att just spara vatten. Detta förvandlade mina 10-minuters-duschar till 20-25-minuters-duschar i stället.
Yey! Superbra :)

Det där med duschningen går ju verkligen så mycket snabbare när det är högre tryck i rören. Det finns inget värre (i duschväg alltså) än när det rinner sakta och fjösigt ur duschmunstycket. På allvar blir jag aggressiv när sånt händer.
Matilda sa…
Cat >> Jisses, det är ju faktiskt väldigt illa. Kan de inte justera det något så det kommer lite mer tryck?

Linda >> Jo jag måste medge att jag också blir irriterad av sådant. Men duscharna blir nog lika långa som med fullt tryck... tyvärr
AnnCharlott sa…
Jag gillar verkligen dina klimattips. De ger en något att tänka på. Det där med disken löser sig själv hos oss. Dels har vi diskmaskin (som kanske iofs inte är så klimatsmart men) som vi fyller till bredden innan vi kör igång. Jag har också svårt att bli riktigt klimatsmart med mina duschvanor. Duschar oftast lite för länge och inte stänger jag av vattnet medan jag tvålar in mig heller. Men tröstar mig med att dusch i alla fall är bättre för miljön än att bada i badkaret.
Matilda sa…
AnnCharlott >> Kul att höra att du gillar tipsen!
Jag har hört att det i vissa fall kan vara miljövänligt att köra en fulladdad diskmaskin på rätt program. För mig är det lite en gåta då programmen ofta är långa, men det kanske är så att maskinen värmer upp och återanvänder vattnet?