Köttskatt och vardagsvanor

Jordbruksverket föreslår en koldioxidskatt på kött. Egentligen tror jag att det här utspelet handlar om att väcka debatt om vårt köttätandes påverkan på klimatet snarare än att försöka omvandla alla svenskar till vegetarianer genom att införa köttskatt. Tydligen äter vi näst mest i nötkött i EU, i snitt 400 gram rött kött per vecka. Åtgången av kött beräknas till 85 kilo kött per person årligen, men var genomsnittlig person beräknas äta 46 kilo kött om året. Siffrorna påminner om de beräknade antalet kilo mat som slängs per år.

Själv har jag valt bort kött, till stor del på grund av miljön. Dock har jag inget problem med att folk äter kött, människan har ju ätit kött långt tillbaka och det har säkert både varit på gott och ont. Vad jag har problem med är snarare mängden kött som äts. Köttdiskarna i affären är jättestora och en stor del av all färdigmat innehåller något slags kött. Eftersom jordens befolkningen ökar kommer det behövas fler djur för att tillgodose människans köttbehov. Djur som dels uppföds under dåliga förhållanden och som bidrar till utsläppet av koldioxid. Missförstå mig inte, jag vill se kossor, grisar och får vandra runt på landsbygden. Men jag vill att de ska må bra och inte trängas ihop i en fabrik.

Kött är helt klart en lyxkonsumtionsvara samtidigt som den ofta kan vara misstänksamt billig i affären. Jag tycker det är bra att Jordbruksverket lyfter frågan. Mysteriet nu är väl mer hur man ska nå fram till dem som ser köttmåltiden som något heligt och som är skeptiska till att införa en vegetarisk måndag. Ekonomiska styrmedel kan fungera till viss del, men det handlar också om att förändra attityder och knyta an till människors vardag. Att lägga bönor i blöt över en natt kan kännas som en större arbetsinsats än att ta ut ett paket färdigstekta köttbullar ur frysen. Jag tror också att det handlar om att se klimatkonsekvenserna med egna ögon och hur den dels hänger ihop med men också påverkar vår egen livsstil. Ett lämpligt tema för en doktorsavhandling kanske?

Rapporten Hållbar köttkonsumtion: Vad är det? Hur når vi dit? kan läsas här.

Kommentarer

Anonym sa…
det som alla tycks missa är att det skiljer kraftigt i växthusgasutsläpp beroende på köttyp. tex kan gris, fågel och hypotetiskt gnagare etc betraktas som koldioxidneutrala. däremot genererar kött från idisslare mycket stora mängder utsläpp av metan som är en kraftig växthusgas. det finns bra data om detta. om kött skulel beskattas motsvarande bensin utifrån sitt bidrag till växthuseffekten så skulle således kött från gris, fågel och tex gnagare/björn etc vara skattebefriade medan kött från tex nöt och lamm, get, älg etc beläggas med en skatt motsvarande ca 50 kr/kg.

mer intelligent är således att styra mot användning av miljövänlgt kött. sedan måste förstås kött från uttjänta mjölkkor kanske behandlas annorlunda
Anonym sa…
Jag håller med om att attityden är det viktigaste att ändra på. Det äts ju löjliga mängder kött. Överkonsumtionen av protein är varken nyttig för oss människor eller jorden.
Miljön och hanteringen av djur är ju viktig såklart. Men, en annan viktig sak som inte pratas mycket om är, att det går en massa areal att föda upp djur och djurs mat på, när det vi egentligen behöver; är areal att odla människoföda på. Med fördelningspolitik kan världens all odlingsbara mark, faktiskt föda de människor som finns.
Intressanta frågor... Och de tangerar faktiskt problemet med bilar i Kina. Nu när kineserna har råd att köpa bilar, varför skall de inte få lov att göra det?
Nu när många har råd att käka kött, skall de inte få lov att göra det..?
Inget är lätt, fastän det tycks så, :oI suck!
Hålla diskussionen vid liv är viktigt :o)
/Sarisen
Det här med att införa en vegetarisk dag per vecka brukar få folk att höja rösterna och protestera för det är ju deras rätt att äta kött och det är ju så gott och bla bla. Men vad de oftast inte tänker på är att det finns mycket mat som faktiskt är vegetariskt utan att det innehåller bönor, linser och annat skumt som vi vegetarianer äter. Ta tex ärtsoppa utan fläsk (för seriöst, är det inte skitäckligt med det där fläsket i soppan?), pannkakor eller potatissoppa, pasta med pesto, potatisbullar, sallad.

Jag tror inte att man kan få alla människor att förstå det här med koldioxid/djurhållning/ekologiskt odlad mat/att odlingsbar mark för djur kräver mer yta än odlingsbar mark för människoföda. Men det så himla bra att det ibland kommer upp såna här saker som koldioxidskatt för att tillslut kanske människor kommer på att det inte var bluff och båg och att just de måste också hjälpa till för att planeten ska orka med.
Salalalalallad sa…
Jag blev informerad av QI att kängurur tydligen smälter sin mat på liknande sätt som kossor gör, men att de tydligen har någonting i kroppen som bryter ner metanet så de slipper prutta ur sig det och skada miljön.
Tydligen försöker forskare ta reda på vad det är och om det går att injicera i kossor så att de släpper ut mindre gas.

Det låter som en rätt bra idé tycker jag. Sen kan man ju debatera hurvida det är okej med genmanipulation eller inte...
cat sa…
Jag håller helt med dig i den här frågan. Sedan många år tillbaka äter jag inget rött kött alls. Jag håller mig till fisk och fågel och då enbart ekologisk, när jag själv handlar vill säga. På restaurang äter jag det som är.
Till Salalalalallad: Ja, bra att forskarna hittar den kanske, men bra att injicera det i kossor är ju helt vansinnigt. Det är fortfarande så att det krävs otroligt mycket mer odlingsmark för att föda upp kossor till kött än odlingsmark till människoföda. Vilket i sin tur leder till att det man kommer att skövla mer skog så att man kan föda upp mer kossor. Varför inte istället se över varför köttätandet ökat så de senaste åren?
Hanna sa…
För att inte tala om hur mycket av allt som odlas som går till att föda biffdjur. DET är sjukt! Jag förstår inte människor som tror att det här är hållbart. Köttkonsumtionen har ju ökat mycket drastiskt under de senaste årtiondena. Det är knappast "normal" sett till det senaste århundradet. Nå. Jag tycker ändå att det är jobbigt att vara veg dagar när jag inte orkar laga mat. Idag blev det havregrynsgröt. Men det är inte riktigt mat. Inte riktigt.
Matilda sa…
Anonym >> Förvisso, men jag tror inte att en ökad konsumtion av kycklinkött är en lösning. Särskilt inte om man ser hur göd-kycklingar lever.

Sarisen >> Jo man kan ju undra om man verkligen behöver så mycket protein. Det skulle inte förvåna mig om någon forskare om trettio år säger "varför åt ni så mycket protein, nu lider ni av det här och det här"
Det är lurigt, man kan inte förbjuda folk från att äta kött eller köra bil.

Linda >> Ja tänk vilket ramaskri det skulle vara om det skulle beläggas skatt på deras ärtsoppor och potaisbullar med lingonsylt...
Förhoppningsvis var det någon som fattade vinken med debatten igår och beslutade sig för att avstå kött en dag eller två i veckan! Man kan i alla fall hoppas.

Salalalalallad >> Personligen är jag emot genmanipulation. Även om "tanken är god". Bättre i så fall att föda upp kängurur och sälja kängurukött i Sverige. Men det tror jag nog inte heller på, vissa växter och djur ska hållas på det klimat de härstammar från. Man vet aldrig vad det kan få för konsekvenser för miljön och floran att plantera nya arter.

Cat >> Bra jobbat! Jag måste bli bättre på att köpa eko-märkt fisk, den lilla mängd jag köper.

Linda >> Instämmer. Vore faktiskt intressant och få veta varför köttätandet ökar, alltså en djupstudie i hemmen.

Hanna >> Jo fler människor, ju mer kött, ju mer odlingsareal... Ekvationen känns ju väldigt logisk. Men så är det inte vår regnskog som skövlas och det är kanske ett av problemen. "Regnskogen är så lång bort och den ser så stor ut på kartan, så att lite skövlas för vårt kött spelar väl inte så stor roll..."
Gröt är kanske inte det optimala middagsmålet, men ibland är det okej (som idag, det blev rågflingegröt till lunch här...)