Sur mjölk

Jag tillhör den där generationen som verkligen inte kan lukta mig fram till att mat är dålig. Det är kanske inte så konstigt, jag är uppvuxen med kylskåp och bäst före-datum som rättesnöre. Jag brukar ta fram mjölkpaketet, lukta lite försiktigt, fundera över ifall det är kartongen eller mjölken som luktar lite svagt fuktigt, blir osäker och om möjligt sträcker den till mamma "du, luktar den okej?"

Mjölken har nog alltid luktat okej egentligen men det är först idag jag har kommit fram till varför. Det är för att jag inte vetat hur sur mjölk egentligen luktar. Fram tills idag då.

Eftersom jag haft lite jobb att ta igen under helgen har jag spenderat lite tid på kontoret. Det luktade lite skumt i korridoren, men jag tänkte att det nog bara var innestängt efter långledigheten eller någon papperskorg som behövdes tömmas. Men så idag så exploderade den här lukten. Det visade sig att det var en kollega som glömt ett paket mjölk (!) på sitt kontor och råkade öppna påsen idag. Det var ingen behaglig doft om vi säger så...

Nu vet jag hur sur mjölk luktar så nu behöver jag inte vara så misstänksam med mina mejeriprodukter.

Kommentarer

Pernilla sa…
Jag tycker också att det är svårt att lukta sig till om något är surt. Ser jag att bäst före-datumet var för ett par dagar sen så tycker jag alltid att det luktar unket.. Min taktik är därför att först lukta och smaka och därefter kolla på datumet. Då är jag opartisk :).
cat sa…
Lät som en hemks erfarenhet att behöva göra ;)
Hanna sa…
Hahaha. Vad hände med den skyldige? Förbjud mat i korridoren! Typ...
FY, vad äckligt. Jag är nog rätt ok med att lukta och smaka mig fram till om det går att äta eller inte.

Det värsta jag gjort en gång var när jag bodde hemma och vi hade en förpackning med aprikoskräm i kylen som jag luktade på och det var helt ok lukt. Jag hällde upp i skålen och smakade och det var också ok. Åt upp allt i skålen och sen hällde jag upp en till skål med kräm och ut kom en stor, grön, luden mögelklump som suttit fast högst upp i förpackningen. Klöx!
Matilda sa…
Pernilla >> Bra taktik!

Cat >> Ja, fast jag förmodar att det kunde ha varit ännu värre. Det kunde ju ha varit surströmming också...

Hanna >> Den skyldige känner sig väldigt generad, vad jag förstått.

Linda >> Urk!! Har du ätit aprikoskräm sedan dess?

Faktiskt har jag det. Men jag kunde inte sluta tänka på mögelklumpen.