söndag 20 januari 2013

"Ta ett grönt år"

Fick hem ICA:s Buffé i veckan och och blev nyfiken på vad Ta ett grönt år var för något. Eftersom förpackningen var grön och det hette grönt år så gjorde jag en automatisk association till ekologisk mat. Oftast marknadsförs ekologisk mat med just gröna metaforer och skyltar. Spännande, tänkte jag och bläddrade framåt i tidningen.

Nu var det givetvis inte riktigt ekologisk mat kedjan hade i åtanke. Utan en kampanj att få fler att äta frukt och grönsaker, vilket givetvis är viktigt! Tydligen äter många svenskar på tok för lite frukt och grönt. Målet är alltså att inspirera till förändring i mer hälsosam anda. Det aktuella numret erbjöd dessutom många vegetariska alternativ vilket var välkommet. Vad jag saknade var dock en uttalad koppling till klimatet och miljön. Kanske vill de inte vara moralpoliser och skrämma bort känsliga målgrupper med svag ekonomi. Kanske kommer det i kommande nummer, men av följande citat att döma är jag osäker:
"Den hälsosamma satsningen kommer att märkas genom grönare recept på ICA.se och i Buffé. Målet är att en tredjedel ska vara grönt. Vi kommer också att satsa på produkter som gör matlagningen enklare, till exempel färdigskuren röd- och vitkål året runt."
Buffé nr 1 2013 s. 15
Jag är personligen väldigt avogt inställd till färdigskalad och färdigskuren mat. Jag kan förstå att det är behändigt för de som har svårt med motoriken av olika anledningar, och att det kan kännas som en skänk från ovan för den med lite tid till matlagning. Men det går också att fundera över vad som är gjort med det uppskurna äpplet i plastförpackning (i England gick detta att köpa som en del i ett meal-deal) som gör att det inte blir brunt. Hur mycket mer onödig förpackning som går åt. Hur länge maten håller när den är förberedd och ifall det leder till mer eller mindre svinn. 

I rättvisans namn så i den lilla notisen som citerades här ovan uttalade sig företagets dietist som menade "[a]tt låta säsongsråvaror ta större plats på tallriken är också miljömässigt smart." Kanske borde jag inte gnälla, det är så lätt att kritisera snarare än att rosa och varje litet steg är bättre än inget steg. Ett grönt år kan ju faktiskt få positiva konsekvenser för klimatet även om syftet är att göra svenskarna mer hälsosamma.

2 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Ett intressant och tänkvärt inlägg du gör här. Jag har mer och mer börjat försöka tänka miljösmart. Gamla vanor, bekvämlighet och ibland priset är sådant som ligger som hinder i min väg. Men jag ser det som en omställningsprocess. Det går inte riktigt att ändra allt över en natt men med tiden så tror jag att det går.

Matilda sa...

Tack AnnCharlott! Jag instämmer, det är massor av gamla vanor och bekvämlighet som ligger i vägen. Mitt resande till exempel, är en lyx jag skulle kunna leva utan, men som är svårt för mig att avstå från. Men ett litet steg här, och ett litet steg där leder åtminstone framåt. Jag hejar på dig! :)