Kapselkaffe och återvinning

Nu dricker jag inte kaffe, så jag förväntar mig visst mothugg i den här frågan eftersom jag kan framstå som väldigt partisk. Men ni vet de här nya trendiga maskinerna för kaffe? De här där man bara stoppar in i en kapsel och trycker på en knapp. Och vips kommer det ut perfekt kaffe som smakar likadant varje gång du matar i en liten metallförpacking i maskinen. Typ. Som sagt, kaffe och kaffebryggande är inte min starka sida.

Det låter förvisso som en trevlig maskin som gör perfekt kaffe var gång. Och så kan de visst göra chai lattes också, och det är ju gott! Men i ärlighetens namn, är det här en livsnödvändig produkt? Kastar folk ut sina gamla kaffebryggare nu?

Vi kan ju börja med kapslarna. Förpackningsmaterialet tycks vara betydligt mer än för säg ett kilo kaffe i pappersförpackning. Som jag förstått det är kapslarna tillverkade i aluminium tillverkarna betonar givetvis hur återanvändningsbart det här materialet är. Det finns till och med en video på YouTube som berättar hur konsumenterna är en viktig länk i tillverkningen av kapslarna genom att återvinna dem. Genom att återvinna metallen kan fler kapslar tillverkas, and so on. På ett ungefär.

Om vi går vidare till innehållet så har jag ingen uppfattning om ifall det innehåller annat än kaffe, det gör det säkert. Och kaffe odlar vi väl inte i någon större utsträckning här i Sverige, mig veterligen. Men det som fick mig att skriva det här inlägget överhuvudtaget är att jag såg någon reklam om att det nu erbjuds ekologiskt kapselkaffe. Så nu kan man alltså köpa massor av aluminiumdoserade kafferaster med riktigt gott samvete eftersom man stödjer både ekologisk odling och återvinning. Fantastiskt.

Alltså fantastiskt på det sättet att man skapar en produkt som i sin tur kräver massor av nya produkter för att kunna användas. Dessa bi-produkter kräver resurser (aluminium samt energi att tillverka dem), förvisso kan bi-produkterna återvinnas men med ökad efterfrågan kommer det ändå alltid behöva utvinnas mer resurser för att släcka kaffetörsten. För att möta eventuellt motstånd lanserar man därmed en grön och miljövänlig variant för att tilltala en miljömedveten konsumtengrupp som därmed ökar efterfrågan så att fler kapslar kan säljas och mer resurser utvinnas och återvinnas. Green-washing, kan man också kalla det.

Så kan man undra hur länge kapselkaffetrenden håller i sig. Om konsumenterna tröttnar, eller en mer spännande produkt lanseras, så finns det ingen marknad för de här kapslarna. Och då står en himla massa maskiner och samlar damm eftersom de är obrukbara. Det är bara att plocka fram den gamla kaffebryggaren från förrådet igen och köra old-school. Förvisso blir det en massa sump över, men det går ju numera att göra till biogas.

Men som sagt, jag dricker ju inte kaffe. Så jag kan ju ha fått det här helt om bakfoten.

Kommentarer

Pernilla sa…
Jag dricker kaffe. Mycket kaffe! Och därför förstår jag inte riktigt heller de där kapselmaskinerna. Vill man ha en vanlig kopp svart kaffe är de totalt värdelösa, tror de främst passar för att göra egen latte och liknande. Jag fick precis en ny kaffebryggare och det är en helt vanlig där man använder kaffefilter och malet kaffe. Är väldigt medveten om att kaffe är en stor miljöbov och för att minska påverkan köper jag alltid ekologiskt kaffe och det miljövänligaste filtret (förstår inte riktigt hur ett blekt vitt filter skulle göra bättre kaffe än ett oblekt brunt?). Men som sagt, även fast jag är en kaffeälskare dissar jag kapselmaskinerna!
Tankekatte sa…
Jag dricker kaffe och tycker inte heller att man ska använda en sådan maskin. Vi hade en sådan för flera år sedan tyvärr som min sambo köpte. Men den blev inte någon favorit så vi gav bort den till en vän. Nu brygger vi kaffe på det mest miljövänliga sättet (tror jag) nämligen pressokaffe. Man kokar bara upp vatten i vattenkokaren och heller på kaffet och pressar. Inga andra produkter krävs och man har inte heller kannan på värmning så som man brukar göra med den gamla hederliga varianten.
cat sa…
Jag dricker kaffe och jag kan konstatera att du har helt rätt. Något onödigare än de där kaffekapslarna har jag just nu svårt att komma på. Helt värdelöst ur miljösynpunkt!
Matilda sa…
Pernilla >> Vi får anta att det är för "särskilda" stunder och inte för stora kafferep!
Jag har inte heller begripit varför man måste ha blekta kaffefilter. Man ska ju lägga brunt kaffe i...

Tankekatten >> Hoppas dess nya ägare gillade den bättre!
Låter smart med en presso.

Cat >> Vad skönt att vi alla är överens! :)
Tankekatten sa…
Igår testade de kaffesorterna och idag skrev de om miljökonsekvenserna om kapselkaffe. Mycket bra gjort av Göteborgs-Posten!
Matilda sa…
Tankekatten >> Tack för tipset!