Lyxfällor och genusfällor

Jag är ibland en hemsk person. Hemsk på det sättet att om jag har tråkigt en kväll kan titta på online tv-program som gör att jag känner mig överlägsen andra. Jag finner nämligen ett visst underhållningsvärde i program som Lyxfällan och Ung och bortskämd. Inte för att jag skrattar åt människorna som deltar, snarare att jag känner mig duktig inombords just för att jag inte är som dom. Detta är givetvis ingenting jag är stolt över att erkänna, men jag har förstått från andra kollegor att jag inte är ensam om att titta på sådana här program av just denna anledning.

Jag tittade just på senaste avsnittet av Lyxfällan och lade märke till ett återkommande drag i denna serie. Förutom att upplägget är det samma i alla program och att programledarna säger nästan exakt samma repliker i vare avsnitt så finns det en uppenbar genuskonflikt. I nästan varje avsnitt som berör ett par så sätter sig ena programledaren med kvinnan som får visa upp räkenskaperna medan mannen går runt och visar upp alla prylar och säger att han inte riktigt har koll på betalningsförfarandet. Min första tanke var "varför säger de alltid till kvinnan att hon ska visa räkningarna, så sexistiskt" sedan gick det upp för mig att detta troligen är bestämt i förväg beroende på vem som faktiskt är ansvarig. Därefter insåg jag att det nog ligger djupare kulturellt inrotat än ett TV3-program. Det kanske är så att betalningar av räkningar är en genusfråga. Eftersom jag endast kan vittna om egna erfarenheter (jag är något av ett kontrollfreak själv och skulle ha svårt att släppa kontroll över ekonomi och budgetanteckningar) och observationer från tv-soffan så slänger jag ut frågan här:

- Är hushållets ekonomi en ojämställd syssla? Är det en och samma person som sköter de ekonomiska sysslorna hos er? (Pga jobbsituation, personlighetsdrag, kön osv) 

Kommentarer

Tankekatten sa…
Min sambo sköter mest men det beror på att lånen ligger på hans bank och att jag har en annan samt att han alltid jobbat och pluggat osv. Men vi delar på räkningarna och om de jag betalar från mitt konto ansvarar jag för t.ex. Men han är den som ringer banksamtal och sånt för han är bra på förhandling.

På något sätt så känns det som männen är de som ska köpa in de dyra sakerna medan kvinnorna ska ha koll på att det går ihop på kontot. Att kvinnorna ska vara lite mer återhållsamma. Alltså om man ser på det på ett steriotypiskt sätt. (eller så speglar jag bara ett resultat av hur det var i min familj när jag växte upp) Jag har bara sätt på ett avsnitt av lyxfällan och där var det en ensamstående kvinna så jag kan inte hjälpa till med en djupare analys.
Tankekatten sa…
Och jag ska inte skriva så här långa inlägg från min mobil så jag inte ser resultatet av texten innan jag publicerar :)
cat sa…
Bor själv, men skulle aldrig få för mig att släppa rodret vad gäller ekonomi om jag flyttade ihop med någon. Anser att man ska ha ett gemensamt konto för gemensamma utgifter och där ska båda vara involverade. Sedan ska man ha kvar sin egen ekonomi och den får man sköta själv.
Inte behöver du känna dig hemsk för att du får känslor av överlägsenhet när du tittar på dylika program. Det bevisar bara att du är högst mänsklig.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/tankfel-bakom-manga-av-vara-beslut_7880770.svd
Karin sa…
Hos oss är det mannen som betalar räkningarna - mycket därför att när vi flyttade ihop så var lägenheten hans och de flesta räkningarna kom till honom eller var kopplade till hans bank. Men nu när vi skulle fixa med försäkringar och ev nytt banklån var det jag som satt och ringde.

Det är lite lyteskomik över program som lyxfällan... Hade en gång en föreläsare i neuropsykologi som tyckte att man skulle göra ADHD-utredningar på de flesta av deltagarna. (Ett typiskt drag vid ADHD är just att inte kunna hantera pengar.)
Matilda sa…
Tankekatten >> Vad skönt att höra att den stereotypa bilden inte alltid stämmer!

Cat >> Intressant artikel! Tack för att du delade! Så det är lite Ikea-effekten av att titta på Lyxfällan då? ;)

Karin >> Det kan alltså se olika ut, i alla fall hos dem som inte hamnar i tv...
Hm, tycker att resonemanget om ADHD-verkar något märkligt, men antar att det fanns fler argument bakom. Det var i och för sig en deltagare förra säsongen eller så som hade det. Men jag kan ju tänka mig att det ligger mycket i hur man blivit uppfostrad, i alla fall de yngre, att de kanske inte fått förståelse för hur man hushåller med pengar från hemmet.
Ewa sa…
Hos oss är det jag som håller koll på räkningar och alla kontakter med myndigheter o.s.v. men det beror givetvis på att jag är svensk, har svenska bankkonton, pratar svenska (i kontakt med myndigheter) och förstår vad det står på alla papper man får. När vi bodde i Kanada var det James som hade det övergripande ansvaret. Hade vi kommit från samma land tror jag att jag tagit mer ansvar för det dagliga och praktiska (betala räkningar, fylla i blanketter, arkivera etc.) medan han tagit det mer långsiktiga (investeringar, placeringar etc.). Denna uppdelning finns det tendenser till redan nu, men det kan bero på att han har mer pengar än vad jag har.
Hanna sa…
Det känns som att program av den där typen är skruvade åt det stereotypa hållet. Jag har upplevt att de gånger kvinnan inte har koll på ekonomin så får hon skäll för att hon borde bry sig mer. Damn if you do, damn if you don´t. Jo, jag har förstås stenkoll på min. Och det kommer jag alltid att ha. Eller det vet jag inte, men jag kommer då aldrig att överlämna den.
Jag tittar aldrig på tv men jag förstår hur du tänker när du ser såna program :)

Hos oss är det så att min sambo håller koll på all ekonomi, och suckar över densamma, men det är också mest för att jag:
1. Inte har något jobb och således inte drar in en spänn.
2. Jag är så ofantligt dålig med pengar och räkningar att jag gladeligen lämnar bort det till någon annan.

Men jag har bra egenskaper som väger upp min dåliga koll på vår ekonomi. Och jag har inte ADHD heller.
Matilda sa…
Ewa >> I ert fall tycks det vara något logiskt att ni har den uppdelningen just nu. Fast snart borde han vara flytande i svenska och kunna ringa banken själv ;)

Hanna >> Precis, dubbelmoral på något sätt.
Känner samma här, ingen ska på peta på min ekonomi inte!

Linda >> Ja det kan ju vara lite svårt att sköta en ekonomi om man inte har pengar. Men hur är man egentligen dålig med pengar? Är det när de bara försvinner, eller att det verkar jobbigt att styra upp budget och komma ihåg att betala ditten och datten? För jag tror ju säkert att du kan handskas med pengar i mataffären, inte sant? ;)
Ja, hm med dålig med pengar menar jag att budget är ingenting som jag kan göra, den funkar aldrig. Det började nog egentligen när jag gick från arbetande till student och fick inte ihop att jag nu hade ungefär hälften att leva på. Plus att jag då hade en sambo som levde på mig. Att inte kunna betala alla räkningar rätt månad. Det gjorde att mitt förhållande till pengar blev väldigt konstigt. Att bo i Tyskland är ganska bra för mig för här är det kontanter som gäller och jag betalar aldrig med kort. Så fort jag betalar med kort kommer den där känslan att "Tänk om det inte finns pengar på kontot". För det visste jag inte förr.
Matilda sa…
Linda >> De där övergångarna är knepiga. Minns själv när jag var sambo och student, hade sagt upp mina extrajobb och hade liksom budgeterat att klara mig på halva studielånet. Sen plötsligt stod jag där med hela hyran själv, det var en stor omställning.
Låter som att Tyskland kan bli en nyttig omställning för dig :) Låter redan som att du är på rätt håll att hålla en stram budget :)