Semlan, bästa medicinen

Efter att ha isolerat mig i bostaden med mina böcker flera dagar på grund av en härlig förkylning så var det dags att återgå till kontoret idag. Ska jag vara ärlig så var det två avgörande faktorer som drog mig upp ur sängen idag:

1. Utlovad semla till alla på institutionen.
2. Brist på social kontakt den senaste veckan.

Uppiggande eftermiddagsfika!
Förresten, är "gofika" och "finfika"nyinstiftade begrepp? Det förra verkar härledas till ett kex-företag, men jag kan inte minnas att jag hört något av dem innan jag flyttade till England. Nu kan det ju i och för sig vara så att dessa två termer är förankrade i arbetslivet och därför inte förekommer i den gemene studentens vokabulär. Kan det vara regionala ord? Jag har ju trots allt fått flytta på mig en liten bit i samband med nya jobbet och det händer titt som tätt att det blir kommunikationsförvirring med vissa dialektala ord och uttal. Funderingar någon?

Kommentarer

Ewa sa…
"Gofika" har blivit något slags modeord efter kexföretagets reklam tror jag. Hör det då och då i alla möjliga sammanhang och från personer från olika delar av landet. Mycket märkligt. Det ordet stör mig lika mycket som ordet "fredagsmys" som plötsligt började dyka upp överallt då jag bodde i Kanada 2008-2011.
Vad gott med semla! Jag längtar till jag åker till Sverige om två veckor :)

Jag har ingen aning om det där med gofika eller finfika. Jag har faktiskt aldrig hört det. Men fredagsmys blir jag lite aggresig av när jag hör. Inte av ordet, men av alla som använder det för att jag tycker att man kan mysa vilken dag som helst. Vad menar man med fredagsmys? Är det för att man arbetat hela veckan och kan ta det lugnt på fredagen? Jag tror hellre på att man istället myser vilken dag som helst i veckan så känns det ju mycket roligare. Som ett avbrott i vardagen istället för att exkludera det till enbart helgerna och fredagarna. Det känns bara så puckat. Mvh arbetslös som myser lite för mycket kanske.
Matilda sa…
Ewa och Linda >> Ja fredagsmys är ett väldigt intressant begrepp, det betyder ju ganska olika för olika personer. Kan hålla med om att det blivit lite av en svensk institution att ha fredagsmys. Och, i alla fall för mig, så inbegriper det en slags familjegemenskap och bor man själv så är man per automatik (?) exkluderad från det här myset. För att käka tacos och chips själv är väl knappast socialt accepterat, utan ses väl som lite sorgligt, eller?

Etnologen Charlotte Hagström fick så många frågor från media om detta fenomen att hon gjorde en mindre studie, resultaten kan ni se här: http://urplay.se/Produkter/170051-UR-Samtiden-Vanor-och-ovanor-Fredagsmys (25 minuter och lättsamt)
Jamen precis, så har jag inte ens tänkt på det. Fredagsmys ensam liksom. Nä, det ordet går bort för mig.

Jag måste helt klart kolla in den studien.
en fikande mamma sa…
Aldrig hört talas om vare sig gofika eller finfika. Det låter definitivt inte som skånska.
Matilda sa…
Linda >> :)

Mamma >> Ok. Gofika tycks härstamma från Göteborg, eller ja, företaget Göteborg åtminstone.