söndag 24 mars 2013

Earth hour och avkoppling

I år släckte jag faktiskt på Earth Hour (tio minuter försent förvisso, men det kompenserades). Fast ska jag vara ärlig var en liten lampa på. Hardcore klimatvänner kommer säkert gå i taket av detta. Men för mig handlar det inte bara om klimatet. Jag insåg det efter den här timmen hade gått. Klimatet är givetvis en stor och viktig del, men det handlar också om livskvalitet.

All onödig belysning släktes. Och det viktigaste av allt: datorn stängdes av. Det här är pinsamt att erkänna men jag tror faktiskt inte jag är ensam om detta. Var kväll som tillbringas hemma så är datorn igång, minst en timme, oftast tre timmar. Och i skrivandets stund så sitter jag uppenbarligen vid den igen. Jag har alltså ett stort beroende av internet. Kvällar jag inte är hemma utan är på teaterkurs eller umgås med kollegor så har jag inget behov av datorn, det är bara när jag är själv. Det kan ju också bero på att jag bor själv och inte har någon annan att ägna uppmärksamhet åt.

Det är sorgligt att konstatera att det är så illa att det måste till en Earth Hour för att jag ska i lugn och ro sitta och lösa korsord (därav nöden att komplettera värmeljusen med en lite starkare ljuskälla). Härom veckan skrev jag om avkoppling som en motpol till konsumtion, men jag tror jag missade en viktig del av poängen när jag talade om att konsumera livet. För inte konsumerar jag livet framför en fyrkantig datorskärm?

Jag behöver göra andra saker. Något som inte innefattar en dator. Som att läsa en skönlitterär bok, till exempel. Eller ha ytterligare en kvällsaktivitet. Båda innebär ju faktiskt en minskad energikonsumtion (ju fler som är på samma ställe desto färre lampor måste ju vara tända på andra platser). I teorin skulle man kunna ha Earth Hour varje dag. Eller så är det vi människor behöver att bryta datorbehovet, då kan vi spara energi och öka livskvaliteten.

Tror jag i alla fall. Vad tror ni?

4 kommentarer:

Tankekatten sa...

Tidigare hette ju Earth Hour "kura skymning" men det är det dock ingen som sysslar med längre. Då tände man inte förrän det var helt mörkt utan man satt och väntade in mörkret. Och jag som har en blogg åt miljöhållet får väl inte erkänna att jag inte släkte men jag tycker inte att Earth Hour hjälper min medvetenhet och att det inte är att släcka lamporna eller inte som det stora hela handlar om. Men det är min åsikt. Dock är det alltid bra med extra fokus på miljöfrågorna.

Matilda sa...

Tankekatten >> Ja det går ju att skruva på fram och tillbaka. Men som du säger, du är ju väldigt medveten från början! :) Instämmer att det är bra att miljöfrågor får hamna i fokus, åtminstone för en liten timme...

Hanna sa...

Jag hör inget!

Jo, jag håller med. Ständigt denna dator. Livslinan. Det var så skönt när jag var hos mormor senast och det helt enkelt inte fanns någon internetuppkoppling. Jag saknade det inte. Tänkte inte i blogginlägg eller tweets. Min hjärna gick på lågvarv. Ljuvligt.

Matilda sa...

Hanna >> Härligt!
Det är lustigt hur man börjat tänka i form av blogg-inlägg eller statusuppdateringar. Man glömmer ju helt bort att leva i nuet.