Hårvårdskonspiration?

Ni vet när man köper schampo/balsam/hårinpackning och det står på förpackningen att produkten bör användas ihop med sin syster-produkt? Jag begriper ju att det är ett sätt att sälja, för det vore ju konstigt om de rekommenderade en produkt av ett helt annat märke. Men, finns det någon annan anledning? Utöver möjligen att man inte vill blanda för många dofter i håret (fast sitter schampo-lukten kvar när man sköljt ur och balsamerat?). Jag vill minnas att vi pratade om olika PH-värden på naturkunskapen i högstadiet. Kan det vara så att företagen har ett unikt PH-värde i sina produkter och om man inte använder schampo och balsam från samma serier så uppnår man inte avsedd effekt?

För övrigt grubblade jag redan 2007 om 2in1-produkterna och undrade om de inte var mer miljövänliga.

Kommentarer

cat sa…
När det gäller schampo och balsam så har jag alltid problem. Tycker aldrig att jag hittar något märke som fungerar optimalt. Antingen blir det för torrt eller för fett eller för frissigt. Jag drömmer om det ultimata schampot.
Hanna sa…
Överlag tror jag att just den här typen av produkter är riktiga miljö- och hälsobovar. Vad är det för något de innehåller. Ingen som vet, eftersom det är omöjligt att tyda ut innehållsförteckningen. Däremot har jag blivit mer noggrann med att använda milda produkter. Som inte torkar ut och som har bra ph-värde. Alltid något. Ett steg framåt från att gå på lukten.
Ylvan sa…
Jag har tagit reda på vad det egentligen är i tvål och shampo och balsam. Jag säger bara nej, nej, nej. Har tvättat håret med hård tvål senaste året. Och ja, jag har låångt, självlockigt hår som jag förr behövde minst en liter balsam i för att ens någon med en kam skulle få närma sig. Jag behövde också en extremt dyr lock-kräm för att lockarna blev bara ledsna tovor av allt shampo och balsam. Huga, saknar inte den tiden precis. Och så mycket billigare det blev sen också. Och praktiskt på resa... Bara fördelar!
Ylvan sa…
Ah, här har jag skrivit om det också. Om shampoo-bars i sista och näst sista inlägget tror jag. https://kottkriget.wordpress.com/category/badrumsskapet/page/2/
Matilda sa…
Cat >> Jag tror att tillverkarna vill att man ska TRO att det finns ett optimalt shampo/balsam. Det finns det nog inte. I alla fall inte till mitt hår.

Hanna >> Precis! http://mystiskt.blogspot.se/2009/06/dagens-experiment-farliga-harprodukter.html Helt omöjligt att tyda det här!

Ylvan >> Intressant, verkar som att vi har liknande "hårtyper". Är det sådan shampo-tvål då eller vanlig handtvål du använder? Tack för länken!
Anonym sa…
Hej, just nu använder jag en tvål som ör gjord med tanke på hår (fast jag använder den till allt från ansikte till handtvätt). Jag märker dock inte så himla stor skillnad på riktiga tvålar och har använt alla möjliga olika handgjorda tvålar. Men viktigt är att du först går igenom en sista-tvätt, som jag skrivit om. Sen är det bara att hitta en som du gillar. (Jag skulle testa hemtvål.se tror jag adressen var, länkat i ett av de senare inläggen). Och har du fler frågor, fråga! :)
/Ylva
Jag kan tänka mig att den enda andra orsaken till att man ska använda samma märke kan vara att de innehåller samma skräp och att det är bättre att använda samma skräp i huvudet än två olika produkters olika skräp.

Jag tvättar håret med ägg istället och det känns mycket bättre än att använda konstigheter. Håret har dessutom blivit mycket tjockare av det.
Matilda sa…
Ylva >> Ah, tack!

Linda >> Ägg? Hm, förvisso börjar jag inse att det kanske är dags att sluta med produkter så sakta, men jag tror jag har en lång väg till ägg. Men det är säkert bra, det är bara några kulturella hinder som jag måste över först.
vilket får mig att undra hur man tvättade håret på medeltiden, 1700-talet eller 1800-talet. Fast det förstås, vissa perioder ersatte man ju håret med peruker...