WaterLess. Eller: att gå i smutsiga kläder

Mina jeans går som sagt sönder på löpande band och när mina slitstarka 8-9 år gamla Levi's sprack (de ska dock lagas) blev det droppen. Jag behövde nya. Behövde och behövde, allt är förstås relativt, jag kan ju gå i kjol, klänning, mjukisbyxor och söndriga brallor på jobb också. Men, som antropologen Daniel Miller (se bl.a. boken Global Denim skriven med Sophie Woodward) poängterat, vi har en föreställning om att blåjeans är det som är bekvämast och det som passar till allt. En garderob är inte komplett utan ett par jeans. Eller sju par (som jag räknade till idag, inkluderat söndriga).

Nåväl, efter att först letat begagnat fattades beslutet att infatta ett nytt par (dyra) märkesjeans då de förra faktiskt höll så pass länge. Det visade sig att alla tjejmodellerna innehöll stretch och kändes ganska tunna och jag var på det klara att jag ville ha tjockt material. Expediterna plockade fram modellen 510 från herrsidan i butiken, en modell som de berättade att många tjejer köper. Ska jag vara ärlig så kunde de lika bra kalla dem för unisex-jeans för inte tycker jag mig se att de är mer eller mindre "killiga". I alla fall, det är symbolen Water < Less som jag vill uppmärksamma.
  
Märkningen står för att minimera vattenanvändandet i "slutprocessen", står det i medföljande mini-folder. Hemmatvätt kan tydligen krympa plagget och förändra dess utseende något (really Sherlock!) och det rekommenderas att använda plagget så länge som möjligt innan man tvättar det för att få bästa resultat. Genom att låta bli att tvätta så ofta så garanteras färgbeständigheten och man gör en god gärning för miljön, enligt Levi's. (Jag kan inte låta bli att notera att miljön blir det sekundära argumentet.)

Efter inköpet uppmärksammades jag på att Nudie's jeans är 100% ekologiska, vilket jag måste komma ihåg till nästa gång. Intressant med deras byxor är också att de inte heller rekommenderar att man tvättar sina jeans. På ett halvår: 
"Wear your jeans everyday for at least six months. The longer you wear them the more character and attitude they acquire. 
 Rub with a damp cloth if you need to remove stains.
 If you need to get rid of a smell, hang your jeans outside in damp weather. Additionally, you can turn them inside out, shaking them well.
 When it’s finally time to wash your well-worn jeans, turn them inside out and wash at 40 or 60 degrees Celsius. Stretch the inseam while the jeans are damp. Hang dry, don’t tumble." (Källa: Nudie Jeans)

Bara tanken på att bära samma kläder varje dag i ett halvår känns lite märkligt. Men, som sociologen Elizabeth Shove i Comfort, Cleanliness and Convenience synliggjort, så handlar det om vad vi vant oss att anse vara rent och smutsigt. Vissa har vanan att byta sängkläder varje vecka, medan andra gör det en gång i månaden eller mer sällan. Det handlar om vana. Så om jag vänjer mig vid att inte tvätta jeansen efter säg tio gångers användande, utan efter förtio så kommer jag inte uppfatta dem som smutsiga efter tolv eller trettio gånger. Men det är nog en bit kvar ändå. Ska jag vara helt uppriktig vet jag inte hur ofta jag tvättar jeans. Troligen när de fått fläckar på sig, eller ifall jag inte kan minnas när jag tvättade dem sist. I vilket fall som, jeansföretagen drar ett litet strå till stacken i arbetet för miljön - de gör det legitimt att gå i smutsiga kläder!

Apropå kläder och miljlö, missa inte Kottkrigets blogg-serie om kläder och miljö! Dagens inlägg handlar om material och produktion och alla kemikalier som finns med i tillverkningen. Tydligen rekommenderar Kemikalieinspektionen att vi tvättar våra kläder innan användning, vilket jag kanske borde ha gjort med de här jeansen då? Läs också inlägget på Karins miljöblogg där skribenten funderar över poängen med det där lädermärket bakpå byxorna.

Som en parentes kan det nämnas att jag efter inköpet upptäckte att ytterligare ett par jeans slitits sönder, endast tre år gamla. Kanske är det så att jag och jeans "are not meant to be"?

Kommentarer

Hanna sa…
Jag tvättar alla plagg innan jag använder dem. Den verkliga skammen i klädindustrin och som de kanske borde ha uppmärksammat på sin lapp är just alla kemikalier de innehåller från början. Däremot är jag expert på att inte tvätta jeans. Jag avskyr nytvättade jeans. Jag har ett par jeans som är åtminstone 5 år gamla och de är knappast tvättade mer än 2 gånger. Kanske 3. Hehe.
Salalalalallad sa…
Mina jeans går ALLTID sönder i grenen. Precis som dina...

Just nu ligger det en påse med fem par trasiga jeans på mitt golv. Har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra av dem. Jag menar, de är ju inte så pass trasiga att man inte kan sy om dem till något annat, säg väskor eller kjolar etc. Men jag är inte så pass pysslig att jag orkar sitta och göra sånt.

Är det någon som vet vart man kan göra av gamla jeans? Det är ju en massa tyg som faktiskt går att använda fortfarande.
Kan man lämna in dem nånstans?



Måste för övrigt påpeka att Erik & Mackan pratade om planerat åldrande i förra avsnittet av Världens Största Konspirationer.
Värt en titt:
http://tv6.se/konspirationer
Matilda sa…
Hanna >> Bra poäng! De borde definitivt tävla i vem som kan producera kemikaliefria kläder.
Du är grym, Hanna! Jag borde ta lärdom och vädra istället för att tvätta. Särskilt jeans. Då kanske de inte går i sönder så ofta?

Salalalalallad >> Kanske har du någon i bekantskapskretsen som är pysslig av sig? Eller så kanske det finns någon skola som tar emot tygbitar? Det borde finnas en tygbank eller något där man kan lämna in för återvinning. Även påslakan, gardiner etc går ju att göra om till städtrasor, handdukar, sittdynor, trasmattor osv. Kanske vore något för de stora textilkedjorna, att "massproducera" unika och recyclade produkter.
Tack för programtipset! :)
Hanna sa…
Jag har ett par Nudie, gillar dem sådär, de är så stretchiga så de hasar ner när jag haft dem ett tag. Men nästa vecka kommer de vädras i klädutmaningen :-)

De där 510 låter lockande, de ska jag spana in nästa gång jag köper jeans (behöver nog ett par nya när klädutmaningen är slut nämligen), men jag håller med dig om problematiken med att hitta jeans som är stela.
Matilda sa…
Hanna (nr2) >> Det är ju egentligen lite av ett i-landsproblem det där med jeans. Men jag har fått för mig att tjockare jeans håller längre än de tunnare med stretch i.
Är inte de där 510 de gamla 501:orna? Eller de var kanske inte var skinny i benen?

Jag har också hört att man inte ska tvätta jeansen mer än varje halvår. När M köpte ett par jeans för något år sedan sa expediten att han brukade hänga ut sina och vädra dem efter varje gång och helst i regnigt väder så att de genomfuktas helt. Fast jag förstår inte vad som skulle hjälpa att vänta med tvätten om tvätten gör att de kan förlora utseende och krympa??

Miljön är ju så ofta ett sekundärt argument och det är så tröttsamt. Men det är bra att de åtminstone tänker lite på miljön ändå.
Matilda sa…
Linda >> Inte en blekaste aning angående 501 och 510! Har dålig koll på jeansmodeller...
Angående att låta bli att tvätta: Tydligen - och det här är insiderinformation från en jag känner som har ingiftsläkt som jobbar med jeans - så handlar det om att jeansen ska formas efter kroppen. Att det ska formas specifika mönster etc efter kroppen. (Jag antar att det blir lite som den där vulgära snusringen på bakfickan) Alltså att dessa märken blir kvar även efter tvätt.
AnnCharlott sa…
Jag brukar(brukade) inte heller tvätta mina jeans så ofta, ogillar nytvättade jeans, men så såg jag något program på tv där någon påvisade hur mycket bakterier som frodas i grenen och då kändes det genast lite mer angeläget att tvätta oftare. Testerna som gjordes inbegrep även jeans som fått vädra ordentligt och det var tyvärr i princip lika gott om bakterier som i dem som inte vädrats.
Matilda sa…
AnnCharlott >> Hrm, bakterier ja... och på ett ställe man inte vill ha dem. Kanske är bättre att använda samma par jeans intensivt och sedan tvätta dem. Ibland kan mina byxor bli liggande någon månad eller mer tills nästa användningsgång. Då lär ju bakterierna ha frodats än mer...