torsdag 21 mars 2013

Ostbågstårta

En kollegas 8-åriga barn gjorde en tårta för att fira förälderns födelsedag. Det blev färdig tårtbotten utan fyllning och gräddtäcket dekorerades med bland annat ostbågar. Barnet tyckte givetvis att det blev en riktigt god tårta och kollegan våndades lite över sitt diplomatiska utlåtande.

Barn har ofta kreativa matidéer där olika kombinationer testas. Som ost och grädde i ovannämnda exempel. De vuxna som med åren fostrats in i "rätt" måltidskomposition* är oftast mer motvilliga mot dessa blandningar. Som ostbågetårta och ketchup på pannkakorna. Jag tror det kan vara bra att barn får vara lite kreativa och testa "galna" idéer utan att alltid få höra "nej, så gör vi inte". Dels för att de inte hindras att utveckla sin kreativa ådra då jag misstänker att möter man endast motstånd så kanske man tröttnar på att vara kreativ på andra plan också. Men kanske främst för att det ifrågasätter våra egna normer och traditioner. Bara för att det är jul behöver man inte servera julskinka, i teorin går det lika bra att servera tofu eller våfflor.

För inte så värst länge sedan var rå fisk och alger något ganska märkligt att servera som måltid. Idag är sushi nästan allmänt accepterat. Kanske blir det jättegoda pannkakor om man häller ketchup i smeten, den som inte testar får aldrig veta...

Fast jag måste nog erkänna att jag nog inte hade beställt en ostbågstårta till min födelsedag. Men så äter jag inte ostbågar heller.

*Tänker mig att Bourdieu hade haft en hel del att säga om habitus och kulturellt kapital här. 

2 kommentarer:

Hanna sa...

Åh, jag gillar Bourdieu! En så klok man. Men ja, det mesta vi lever efter (allt?) är kulturellt och socialt skapat. Ibland när man tänker på det blir nästan absurt. Som när jag skulle göra ett nytt pass, tillsammans med många andra, då tänkte jag på det. Tänk om någon från en annan planet skulle se att vi bestämt att vi behöver en liten bok med vårt namn i för att kunna åka vart vi vill!

Matilda sa...

Hanna >> Bourdieu är knepig. På ett sätt gillar jag hans bok Distinction, å andra sidan är metodologin den bygger på ganska bräcklig.
Jo det är rätt absurt att visa upp ett pass när man vill åka någonstans. Fast de har ju börjat med ögonscanning på vissa flygplatser...