Privat men alltid offentlig - om offentliga personuppgifter

Upptäckte av en slump att en viss sida med nummerupplysning hade min före detta adress och min födelsedag till allmän beskådan. Inte mitt nummer dock eftersom jag sagt ifrån hos mitt telefonbolag att det inte ska vara synligt. Jag skrev ett mail till företaget och bad dem att ta bort informationen omgående. De svarade att de skulle ta bort mina "offentliga folkbokföringsuppgifter".

Så fick jag veta att det finns en annan sida som förutom (rätt) adress och födelsedata även lämnar ut indikation över min inkomst, ifall jag är gift samt mot viss avgift berätta ifall jag har betalningsanmärkningar osv. Uppgifter som förvisso kan erhållas via myndigheterna, men ändå, jag har inte godkänt att få mitt liv och min själ exponerad på en sida som har reklam för casinoverksamhet illustrerad med en förförisk kvinna. Denna sida kan jag visst inte välja att tas bort från enligt Ratsit.se informationssida:

Kan ni ta bort mig ur era register?
Du kan inte välja om du vill vara med i ett kreditupplysningsregister eller inte, detta eftersom dessa register skall omfatta alla personer i Sverige över 16 år som inte har skyddad identitet. De personer som har skyddad adress finns fortfarande kvar i kreditupplysningsregistren men adressen är inte synlig. Ansökan om skyddad adress sker via Skatteverket.

Varför tillhandahåller ni uppgifter om privatpersoner på Ratsit?
Vi vill göra det enklare för privatpersoner och företag att kontrollera personer de planerar att göra affärer med. All information som vi förmedlar är offentlig och kommer från olika myndigheters register. Vi gör bara informationen mer lättillgänglig.
Birthday.se berättar både min adress och min födelsedag (vilket är ganska givet). De kör med ett liknande svar på deras hemsida:
"Syftet med födelsedagssökmotorn på Birthday.se är att göra det möjligt för dig och andra att uppvakta avlägsna och mer närstående vänner och bekanta.
Det finns ingen möjlighet att plocka bort eller lägga till information i databasen om inte annan information kommer oss tillhanda från berörda myndigheter."

Offentliga, ja visst, men jag har ingenstans godkänt att detta företag får lista dem. Vad hände med personlig integritet? Måste jag få skyddad adress för att vara fredad från dessa internetsidor? Jag har mailat Ratsit för att fråga om det går att dölja uppgifterna eftersom de inte tar bort informationen. Inväntar svar men är inte särskilt hoppfull. Och även om de gör det så kommer jag finnas kvar på andra sidor. Visst är det ibland bra att vissa uppgifter är offentliga och att man har rätt att kolla upp dessa hos myndigheter, men hur kan lagen tillåta att hänga ut hela Sveriges befolkning på internet på detta viset och profitera på det!? Enligt Skatteverket kan jag ansöka om skyddade personuppgifter, men då måste det finnas ett konkret hot och gärna dokumentation. Misstänker starkt att de här internetföretagen inte räknas som ett allvarligt hot.

Ett råd alltså - kolla upp om ni finns med på olika nummer-/adress-/kredit-upplysningssidor och ifall ni verkligen vill finnas där. Inte för att jag vill göra reklam men eniro.se, 118100.se, hitta.se är bra ställen att börja leta på.

Kommentarer

Hanna sa…
Lite skumt är det. Särskilt med deras lite naiva inställning om att "alla ska kunna uppvakta sina vänner på födelsedagen". Jag menar det finns ju inga människor som skulle kunna tänka sig att missbruka den här typen av uppgifter, nejdå...
Anonym sa…
Lite läskigt är det! Sedan har vi alla dessa d***la konton man måste starta för att kunna låna,köpa, kolla diverse saker på nätet... Min kompis försökte radera ett gäng sådana konto det var mer än krångligt.
Konspirationsteoretikern i mig har gett upp, jag är övermannad :oP!
/Sarisen
Matilda sa…
Ratsit svarade och det var som sagt på förhand tippat att de inte kunde göra något åt detta så länge man inte hade skyddade uppgifter. Men nästa vecka skulle de byta ut den annonsen jag påpekade om. Alltid något...

Hanna >> Precis! Men det vore väl kollektiv bestraffning att inte ha en sådan sida för att några konstiga typer inte vet hyfs.

Sarisen >> Mycket läskigt tycker jag! Vi är fördömda att finnas på internet i all evighet. Amen.
Sånt där kan jag bli så förbannad på. Varför ska det finnas uppgifter om mig på internet som jag inte bett om och som jag inte kan ändra heller? Det känns verkligen inte bra. Här i Tyskland finns det en personuppgiftslag som skyddar jättemycket och det finns inte heller några register på telefonnummer som i Sverige. Inga hitta.se eller telia. Det är bra!
Matilda sa…
Linda >> Låter jättebra! Förstår inte visa lagar här...
Anonym sa…
Bra tråd. Viktigt som fn att vi får ändring på det här..