Rent vatten - en mänsklig rättighet?

SvD gör idag nyhet av en video som publicerades på YouTube redan i augusti 2012 där Nestlés styrelseordförande har kreativa lösningar för världens resurser. Naturresurser, så som rent vatten, bör enligt Brabeck, ges ett ekonomiskt värde så att vi kan förstå dess värde samt skapa potential på en marknad där denna resurs saknas. I övrigt anser han att ekologisk mat inte är bra och att kortare arbetsveckor (där tiden kan distribueras för att ge fler människor arbete) inte heller är bra. Tjäna pengar och utveckla företaget är dock bra. Och om vatten kan förvandlas till pengar kan Nestlé bli ännu större.

Jag blir inte förvånad, bara trött. Det är den här typen av självgoda företag som indirekt styr världen. Går det att rösta bort dem?

Kommentarer

Bojkottande mamman sa…
Knappast förvånande med Nestlés kommentar. De förordar ju att världens fattiga mammor inte ska amma sina barn utan istället köpa deras bröstmjölksersättning. Vilket kvinnorna gör i tron att det är det rätta för deras barn. Men eftersom de sällan har tillgång till rent vatten samt inte kokar detta länge nog, blir barnen ofta mycket sjuka. Ibland leder det till och med till döden för spädbarnen som redan är mycket uttorkade. Personligen bojkottar jag alla deras produkter.
cat sa…
Dags att se över om jag handlar någon Neslésprodukt och i så fall sluta göra det.
Matilda sa…
Mamma >> Nej inte förvånande alls. De vill ju tjäna pengar på allt. Ren luft också om det gick att kapsla in och sälja.

Cat >> Bra val! Det är ett sådant smygmärke som kan vara svårt att lägga märke till, kaffe, choklad och flingor är nog de mest uppenbara.
Så jävla sjukt! Det luriga med Nestlé är ju, precis som du skriver, att det är ett sånt smygföretag som finns överallt. Det är ju ett av de fyra giganterna i världen. Allt går att sälja och de är skitbra på att lura på människor sina produkter. Som det där med mjölkersättningen. Helt galet. Nä, lokalproducerade, östtyska produkter förordas i det här hushållet. De är ofta sina egna och inte uppköpta av en gigant.
Matilda sa…
Linda >> Lokalproducerat känns tryggare men är inte alltid det bästa ur miljösynpunkt. Men absolut, de småproducenterna känns mer genuina än multinationella företag.
Precis, det är inte alltid det bästa. Ibland finns inget ekologiskt alternativ och då väljer vi (eller mest sambon) lokalproducerat. Stödja den lokala ekonomin är viktigt för honom. Ja, för mig med såklart men han tänker på det mer.
Matilda sa…
Linda >> Det är synd att ni bor i Tyskland, annars hade ni varit perfekta informanter till min forskning :)
Ja, att vara informant är ju alltid roligt så i just det fallet är det synd :)