Sångtextanalys del III: Kom som en man

Ett av alla fantastiska - men numera nästintill bortglömda - band på 90-talet var Jumper. Deras låtar var härligt poppiga med texter som hade ett fin budskap. Så som Tapetklister om en blyg kille som inte vågade berätta för sin käresta/e att hen var "så mycket vackrare än vad du tror". Och som Välkommen hit som är en välkomst sång till ett ännu ofött barn. Dock har jag grubblat lite över det underliggande budskapet i Kom som en man. Ni kanske kan hjälpa till?

"En småstad, jag hamnat i, ett sällskap,som bara råkat bli, en småstad,så mycket tid, och jag levde, en annans liv"
Personen bor i en småstad, har visst vänner mer känner att det är någon annans liv. Dags för refräng:
"kom som en man, gick som ett barn, lekte som katten utan garn, kom som en stolt, gick som en rädd, fortsatte helt vilseledd"
Så personen flyttade till småstaden som en hel människa, men flyttade därifrån som en halv (ett barn). Å andra sidan är det ju inget fel att vara ett barn. Så under vistelsen i småstaden lekte han men något saknades. Han förlorade sin stolthet och blev en rädd person.  Och när han väl tog sig därifrån så hade han ingen aning om vart han skulle. På något sätt påminner detta om Uppdrag gransknings dokumentär igår om fosterbarnen som istället för att få hjälp att växa som individer blev nedtryckta och förnedrade av sina fosterföräldrar. Så fortsätter den degraderade mannen till en storstad:
"en storstad, jag hamnat i, jag lever,mitt eget liv"
Det är en kort vers där han konstaterar att i storstaden kan han leva som han vill, vara vem han vill. Därefter följer samma refräng som jag blir osäker på ifall den syftar på endast småstaden eller även storstaden. Om den endast syftar på vers ett så kan man ju dra slutsatsen att i en småstad får just den här personen inte vara sig själv. Kanske behövde han bara lite miljöombyte. Kanske behövde han vara ensam. Och vad är ett "eget liv"? Är ett eget liv autonomt eller alltid under influens av något och någon?

I övrigt tycks det alltid heta det visst alltid "kom som en man" och sällan "kom som en dam". Alternativa tolkningar någon?

Kommentarer

cat sa…
Måste erkänna att såväl gruppen som sången har gått mig helt förbi. Kände helt enkelt inte till deras existens.
Matilda sa…
Cat >> Oj! Kolla in den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=EkR1CePg-is Jag tror du måste ha hört den här låten, den spelades om och om igen då i mitten av 90-talet
Jag har hört talas om Jumper, men jag vet inte om just denna låt hittat mina öron.

Men jag är förvånad över vad man lyssnar på egentligen. Om en tänker efter så är det ju rätt lustiga meningar.

I övrigt har jag inget att tillägga förutom att jag tycker att det är roligt med dina analyser :)
Matilda sa…
Linda >> Just den här var kanske inte deras största hit.
Tackar, I aim to please