Att flyga eller inte flyga

Jag flyger på tok för mycket, något som ger mig väldigt dåligt samvete eftersom det inte är så bra för miljön. I vissa fall är det för att flyget är det enda alternativet, att åka färja blir alldeles för omständligt. I andra fall har tidsaspekten spelat in. Bästa alternativet är väl egentligen att inte resa alls, eller betydligt mindre. Det här senaste året har jag dock varit tvungen att resa onormalt mycket vilket knappast kan "kompenseras" med lite ekologisk mat och en "earth hour".

Nu står jag i stånd att boka en enkelresa, en resa jag måste göra. I och för sig måste jag göra en returresa så småningom också men det är ett senare problem. Alternativen är följande:

  • Flyg x 2. Tid inklusive resa till och från flygplats samt väntetid: minst 4 timmar. Pris: från 1000kr + transfer.
  • Tåg x 2-4. Tid inklusive väntetid: mellan 12-17 timmar. Pris: från 700kr, 1:a klass från 900kr.
Andra alternativet kommer att ta en hel dag i anspråk, men kompenseras med att jag i teorin skulle få gjort betydligt mer jobb än jag någonsin får när jag flyger då allt bara blir stressigt. Samtidigt är det lockande att inte förlora en hel dag till resande. Det fruktansvärda här är ju att priserna är ungefär det samma att åka tåg som att flyga. Pengar blir till tid, en tidsvinst. Det lutar åt att ta tåget, för att döva samvetet och för att kanske se lite landskap under resans gång. Det som skrämmer mig mest är att jag tvekar, att jag inte ens ser tåget som det givna alternativet. En sann hypokrit jag är.

Kommentarer

Jag gillar inte att flyga för att det alltid blir så stressigt, hetsigt. Jag känner mig som ett djur som ska föras till en industrialiserad slakt. På tåg finns det tid att tänka, eller jobba. Fast det tiden finns ju inte alltid.

Det är en fördel med Köpenhamn – det är närmare kontinenten med tåg.
Hanna sa…
Jag har aldrig åkt tåg så där länge. Kanske skulle det vara trevligt. Men om du måste byta och ha dig så är det också avbrottsmoment vilket stör. För mig är tid pengar. Särskilt som man aldrig riktigt vet hur länge tågresan kommer att ta i verkligheten. Blir stressad av att inte veta.
Jag brukade åka tåg så länge när jag bodde i Göteborg och skulle upp till Luleå. Det är APtråkigt! Jag hade hellre flugit. Men jag förstår din tanke med miljön och om du ändå kommer att jobba på tåget jämfört med inget på flyget så kanske det är bättre.

Och att flyga mycket är ju också relativt. Jag pratade med en kompis igår och hans chefs man flyger minst tre gånger tor per vecka.
Matilda sa…
Ylva >> Särskilt när det gäller byten så blir det jobbigt. Jag får heller inte mycket ro. Köpenhamn verkar så bra lokaliserat :)

Hanna >> Ju fler byten och förseningar desto större stress att inte veta om man hinner med nästa anknytning.

Linda >> Jämfört med din kompis chefs man så flyger jag ju väldigt lite...
cat sa…
Jag pallar inte en restid på 12-17 timmar så för mig hade valet varit enkelt. Tröstar mitt klimatsamvete med att jag inte äter rött kött, att jag inte satt några barn till världen, att jag köper miljöel, att jag sopsorterar och att jag har lågenergilampor.
Matilda sa…
Cat >> Ja på ett sätt så gör vi betydligt mer än många andra. Samtidigt tror jag att det är bra med ett klimatsamvete som får oss att känna oss lite skuldsatta och emellanåt väljer andra val