Chippad identitet

Apropå identiteter och storebrorssamhället så hämtade jag ut mitt ID-kort idag. Samtidigt passade jag på att fråga om det här chippet som finns på det nationella ID-kortet. Jag har fått frågan själv flera gånger utomlands om vad det används till men inte kunnat svara. Jag har blandat ihop det med den mystiska PIN-koden jag fick med mitt förra kort för fem år sedan och som eventuellt, om utifall att, kanske komma till nytta till något någon dag. Den koden har jag aldrig behövt använda och jag vet inte längre vart den är.
Åter till chippet. Svaret jag fick var att det har samma funktion som passet. Det lagrar information, så som vart man reser. Jag undrar dock vad mer som lagras i de scannningbara passen och chippade korten. Om mig är det nog inget spännande, passkontrollanterna på Heathrow och Arlanda brukar släppa igenom mig utan ifrågasätta min överskridna kvot av utsläppsrättigheter.

Ett mysterium löst men fler frågor väckta. Och nu blir jag dessutom väldigt nyfiken på den där säkerhetskoden. Någon som sitter inne på mer detaljer?

Kommentarer

Det där har jag ingen aning om. Jag har inget ID-kort, bara körkort och pass.
Anonym sa…
Det kan nog vara så att chipet är för att det skallvarasvårare att förfalska passet och idhandlingen. Det lagrar allt ifrån ditt fingeravtryck foto och födelsedata till resrutter och preferenser i besökta evenemang när id eller pass är nödvändiga att visa... Du kan mao spåras om du skulle "försvinna":o)
/Sarisen...