Ekologiskt - ett billigare alternativ?

Det finns en föreställning om att ekologisk mat är jättedyrt. Så mycket dyrare än "vanlig" mat som i och för sig också ses som dyrt. Jag tror jag har skrivit om det här många gånger förut, men debatten tycks alltid återkomma. Eftersom mitt forskningsämne tangerar ekologisk mat så brukar jag få en hel del kommentarer från folk - som inte deltar i studien - om att ekologisk mat är så mycket dyrare. Härrom veckan var det en kille som hävdade att det prislapparna i princip är dubbelt så höga. Nej, sa jag, det är de inte och pekade på några exempel. Visst, några produkter är mycket dyrare, andra är lite dyrare, ibland är det samma pris. Jag kan gå med dig till affären och visa, sa jag, något han nappade på men som ännu inte blivit av.

En av de produkter han hade föreställt sig som dyrare var ekologisk ketchup vilket fick mig att titta närmare på denna hylla när jag gick och handlade sist. Det intressanta var att ja, jämför man med budget-delux-märket så är det ekologiska alternativet dyrare men börjar man titta på jämförelsepriset så träder något annat fram. Det välkända icke-svenska ketchup-märket var dyrare än de ekologiska alternativen. Härrom dagen tittade jag på blanda-din-egen-müsli-hyllan. Det visade sig att kilo-priset på din personliga blandning är  betydligt dyrare än för någon müsli på hyllorna, inklusive alla ekologiska alternativ. Och då var det endast ett eller två alternativ som jag kunde skopa upp som faktiskt var ekologiskt.

Slutsats? Ekologiskt kanske faktiskt vara ett billigare alternativ, beroende på vad man väljer att handla och vilken matbudget man tror sig ha.

Johanna på bloggen Lite enklare har under den senaste månaden haft en utmaning i sin familj där de försökt inhandla uteslutande ekologiska matvaror. Resultatet visade att de hamnade på drygt 4500 kronor för en hel familj, vilket låg till och med lite lägre än en normal månad. Med noggrann och genomtänkt planering lyckades de.

Om inget annat så är det i alla fall min personliga föreställning att ekologiskt i är billigare för miljön.

Ps. Har satt igång kommentarsspärren igen på grund av för mycket spamkommentarer och spökläsare. Sorry!

Kommentarer

Pernilla sa…
När jag köpte oliver häromdagen var de ekologiska 1 kr billigare än de "vanliga". Och då innehöll båda förpackningarna precis lika mycket.
Det här var ju jätteintressant! Vi har pratat om det här hemma och är helt överens om att ekologiskt i te är så mycket dyrare än icke ekologiskt. Men jag tror att många tror att det är så. Och så har de sett någon gång att den varan just de ska köpa är dyrare. Jag vet att ekologiskt smör kostade tio kr mer när jag köpte enkilosförpackning i Sverige. Men samtidigt så köper man ju inte det så ofta. Hoppas att du fick honom att tänka till lite.
Matilda sa…
Pernilla >> Det händer allt mer, vilket gör mig glad! Jag undrar dock om de som normalt sett inte handlar ekologiskt automatiskt väljer det märke/sort de brukar, lite som Linda är inne på.

Linda >> Precis, det handlar nog mycket om en föreställning som lever kvar sedan den tid det inte fanns mycket ekologiska varor att välja på. Äter man ett kilo smör i veckan så blir det ju mycket, men om det handlar om en tia mer varannan månad så kanske det inte gör så stor skillnad i budgeten?
cat sa…
Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt köpa ekologiskt och jag upplever inte att det är så värst mycket dyrare. Det som jag känner är dyrast är nog ekologisk ost om man jämför en vanlig Grevé t ex. Men överlag känns det inte dyrt att köpa ekologiskt. Många gånger är det nog också så som du skriver, att folk glömmer att titta på jämförelsepriset och så kanske förpackningarna innehåller olika mycket av produkten i fråga.
Matilda sa…
Cat >> För singelhushåll känns det bra att de ekologiska alternativen finns i mindre förpackningar. Jag behöver sällan ett kilo smör eller världens största ost.Sen så kan vi ju också skatta oss lyckliga att vi har bra jobb med en inkomst som gör det lättare att ta den där lilla extra kostnaden.