Instruktionsmanualer ad absurdum

Blev tvungen att reklamera min e-boksläsare och fick till sist en ny. Med den följde (ironiskt nog) fem fysiska instruktionshäften på tio språk. Det här hör till när man införskaffar en ny teknikpryl. Häften och garantibevis på flera olika språk som samlas på hög eller åker ner i pappersåtervinningen. Jag förstår att när produkten packas ner (säkert av någon med minimilön) så går det inte att avgöra var produkten ska hamna och därför garderar man sig med alla dessa papper. Varför inte en all-in-one? Eller ännu bättre - print on demand? Butiken trycker ut en instruktionsmanual på det önskade språket.

Samtidigt som allt mer text blir digitalt så är vi fortfarande papperfetischister. Dock har jag lagt märke till att både läsplattor och nyare datorer innehåller en mer utförlig digital instruktionsmanual lagrad i sig. Smart! Fast det förutsätter att man lyckas få igång manicken med hjälp av snabbstartsguiden i pappersformat...

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Jag har också - med viss irritation - noterat att det med alla tekniska manicker man köper följer instruktioner på en himla massa språk. Dessutom är dessa instruktioner ofta så dåligt översatta - typ google translate - att man ändå inte fattar ett dyft utan är tvungen att prova sig fram.
Matilda sa…
AnnCharlott >> Trial and error-metoden brukar fungera rätt bra! Så länge apparaten är inställd på ett default-språk som man förstår. Minns att man som yngre brukade ändra språket på telefonerna till japanska och så, kom man inte ihåg snabb-koden blev det svårt att hitta rätt igen...
Jag har irriterat mig en del på det där med manualer jag också. Eller snarare fascinerats över det. Att man fortsätter att trycka såna, år efter år efter år. Trots att vi lever i internettiden.

Det värsta är att jag sparar på manualen också, trots att jag aldrig någonsin öppnar den. Jag är en sån som börjar pilla med en sak och lär mig den utefter vägen. Manualer blir jag galen på.

Hoppas att din e-bokläsare funkar nu :)
Matilda sa…
Linda >> Jag sparar också på dem. Fast att jag sällan behöver dubbelkolla hur jag ska få igång min elvisp eller vad det nu kan vara.