Sångtextanalys del IV: Alla flickor

Melodifestivalslåtar är så tacksamma att analysera, de tycks handla om allt och ingenting. Men mest kärlek. Så här i Eurovision-tider så kan man inte undgå att höra låtar från förr och nu och höja på ögonbrynet och undra vad de egentligen sjunger. Linda Bengtzings låt Alla flickor väcker några frågor som jag känner inte har fått tillfredsställande svar. Vi går direkt på vers ett:
"Han har bakåtslickat hår
Han tar varje chans han får
Men jag vet att han har en hemlighet
Som ingen vet
Han står här utanför min dörr
Och tror att allting kan bli som förr
Men jag vet att han har en hemlighet
Som ingen vet"
Första frågan: Vad är killens hemlighet? Det känns som att det är på denna hemlighet hela låtens existens hänger på, eller åtminstone efterföljande brygga och refräng:

"En kvinnokar som utger sig
Att han är gåvan just till dig
Han är stadens lustlakej

När han går förbi då tystnar musiken
Hans magi gör ingen besviken
Han ger alla flickor vad de vill ha
När han går förbi då stannar trafiken
Skapar värsta kalabaliken
Han ger alla flickor vad de vill ha
Alla flickor utom jag"
Vad som är klarspråk är att killen antingen har magiska krafter som stannar trafiken, eller är så fruktansvärt snygg att alla vänder på huvudet när han går förbi. Vad som däremot inte är lika uppenbart är hur hon vet om den här hemligheten. Vet hon vad hemligheten är eller bara att han har en hemlighet? Är hennes vetskap om hemligheten anledningen till att han ger alla flickor vad dom vill ha, alla utom henne då? Och kanske framför allt - vad vill alla flickor ha? Respekt? Lika lön för lika arbete? 
"Han har ett leende av guld
Han är mannen utan skuld
Men jag vet att han har en hemlighet
Som ingen vet"
Ja, ja, ja. Det börjar bli tjatigt om den här Cassanovan. Kom till poängen. Så himla skuldfri kan han knappast vara om han är med "alla" flickor. Hade det handlat om en tjej hade hon med stor sannolikhet kallats "hora."
"Han var en kort romans
Jag lämnat bakom mig
Helt utan nån substans"
Hon är tydligen hans ex, något hon tycks vara mallig över. Vill hon tillbaka till romansen utan substans? Eller är det så att det är han som vill ha tillbaka henne, vilket antyds i första versen. Eller vill han bara försäkra sig om att hon inte berättar hemligheten? Är det helt enkelt så att han är homosexuell men att det var något som 2005 måste hållas "hysch hysch"i Melodifestivalsammanhang?

En annan tänkbar tolkning är att låten bygger på filmen What Women Want från år 2000 med Mel Gibson. Huvudrollen fick förmågan att läsa kvinnors tankar och ge dem det de ville ha. 

Kommentarer

Den där texten störde jag mig så på när den kom. Vad betyder den egentligen? Jag vet att det var mycket prat om den i media och hon Linda Bengtzing eller vad hon heter berättade om den. Jag kommer inte ihåg, mer än att jag störde mig på henne och låten.
Matilda sa…
Linda >> Det är säkert någon tråkig förklaring och inte alls särskilt spännande ;)