lördag 22 juni 2013

Flaggstänger och flaggtider

Apropå midsommar och helfirande, privat flaggstång måste vara något av ett Nordiskt fenomen. Jag kan inte dra mig till minnes att jag sett detta i Storbritannien eller i Canada som är de länder jag besökt mest. Vi verkar vara väldigt flaggstångsglada i Sverige. Bensinmackar flaggar. Campingplatser flaggar. Kommuner flaggar. På vissa ställen flaggar de med flera olika länders flaggor samtidigt.

På tal om att flagga, jag finner det ganska intressant att det finns särskilda regler om när flaggan ska hissas och halas. Det verkar ha lite med mörkrets inbrott att göra, men varför är det så viktigt? Men hur gör man då i de allra nordligaste regionerna där solen antingen vägrar gå ner eller inte vill stiga upp under vissa perioder av året. Någon som har/haft flagga som kan förklara detta?

I övrigt önskar jag er trevlig midsommar! Själv har jag en veckas semester och har förberett med några schemalagda inlägg för att ni inte ska sakna mig allt för mycket. ;)

6 kommentarer:

Karin sa...

"Flaggan halas vid solens nedgång dock senast kl 21" har jag fått lära mig.

Matilda sa...

Karin >> Men vad händer om man bryter mot dessa regler? Kan man få böter om man glömmer hala flaggan i tid? Finns det en flaggpolis? Nyfikenheten i mig bubblar. Tell me more!

Linda i Berlin sa...

Jag vet att det finns såna tidsregler om när den ska senast vara nere. Det finns säkert en sån där härlig kvarterspolis i varje kvarter som berättar om en skulle göra nåt fel. Och på så vis förhindrar att det någonsin händer igen.

Matilda sa...

Linda >> Vilka argument använder den här kvarterspolisen? "Ta ner flaggan i tid annars..." vadå? Rasar kungariket? Attackerar fienden? Börjar solen snurra åt fel håll? Någon måste ju ha hittat på de här reglerna någon gång? Kanske trodde man att mörkret smädade tygstycket?

Anonym sa...

:0) det var inte jättelängesedan som det stod i lagen att man skulle hissa och hala flaggan och att man kunde typ få böter om man missade flaggdagar och ifall man "skändade flaggan geno matt tex "släpa" den i marken... Men numera är det upp till "kvarterspolisen" som sagt...

Varför? hm kan det ha att göra med en svag "jagbild" som nation ;o)? Har för mig att USA fortfarande har ganska strikta regler, och om man ser hur folk visa sin missaktning mot en annan nation över världen med brända flaggor etc. så kanske det är så att det finns många nationer med samma komplex ;oD/ Sarisen

Matilda sa...

Sarisen >> Tackar tackar! Det är fantastiskt att ha så kunniga läsare som upplyser mig om alla möjliga saker jag inte har koll på :)