Kortlivade sugrör

Jo men sugrör är absolut en färskvara!
Utförsäljning av sugrör i mataffären på grund av "kort datum."
I och för sig så kan jag tänka mig att det kanske inte är så trevligt att dricka något ur 40 år gamla sugrör av plast. Men jag tror inte att de här är så gamla, även om det saknas ett tillverkningsdatum. När jag var barn hade jag ett sugrör i hårdplast som gick att diska och återanvändas. Det var glittrigt och kom med en Alf-ettikett (kan ha varit ett lockbete/muta för att jag skulle ta blodprov hos doktorn utan att gnälla).

Sugrör känns barnkalas. Färgglada strån som gjorde drycken mer spännande att dricka. De påminner också om små portionsdrickor som man hade med sig på utflykten med skolan. Men det känns också hamburgarrestaurang och isdrycker från stora cafékedjor där drickan är täckt med ett lock så att det inte ska skvalpa ut. Röret blir en nödvändighet för att kunna dricka samtidigt som du multitaskar. Helt miljösmart känns de dock inte. Och det går nog åt åtskilliga tusen sugrör på de här restaurangerna och fiken. Vill minnas att det fanns en kampanj för några år sedan om att bojkotta sugrör. Således borde priset inte sänkas på sugrören, utan de borde höjas. Dels på grund av dess onödighet, oljan som producerat plasten kan användas till mer viktiga produkter (dock är sugrör nödvändiga för de som inte kan dricka på egen hand). Dels på grund av att om de "utrotas" så blir dessa paket väldigt exklusiva kanske till och med får ett samlarvärde. Om si så där 40 år när inte många vill dricka ur dem och de hamnat i en museimonter.

Så ja, i och med att olja inte anses vara en förnyelsebar källa så är sugrörens dagar faktiskt räknade. Det är kort datum på vår oljebaserade livsstil.

Kommentarer

Ewa sa…
Ja, sugrören känns ju onekligen som en fullständigt onödig produkt. Om det inte hade varit för Juno hade jag inte använt det själv. (Förutom när jag är i Kanada alltså, för där är det i princip omöjligt att efterleva sina principer både miljömässigt och hälsomässigt...)
Hanna sa…
De ju alldeles onödiga och ändå lite festliga. Jag hade en kompis på lågstadiet som alltid drack sin oboy ur sugrör. Men hennes mamma återvann också sugrören. Diskade och la tillbaka i lådan. Jag ville ogärna dricka ur dessa sugrör. Men, det var helt klart klimatsmart.
cat sa…
Jag drack milkshake från en mindre snabbmatskedja och det sugröret undrar jag över. Det var så tunt att så fort jag sög i det drogs det ihop och hindrade effektivt all milkshake att nå min mun. Just milkshake är nog det jag har svårt att tänka mig utan sugrör faktiskt.
Matilda sa…
Ewa >> Nordamerika tycks vara uppbyggt så att man tvingas undgå sina principer. Och sugrör är onekligen kul för barn.

Hanna >> Varm oboy eller kall?
Återanvändning gillar vi! Men ja, kanske inte så kul att dricka ur dem efter ett tag

Cat >> Alla trögflytande drycker fungerar bäst med sugrör eller sked. Rören är vidare användbara med drycker de envisas att spritsa grädde och dylikt på, samt isfyllda drickor.
Sladdriga sugrör känns mycket mycket opraktiskt. Kanske är de gjorda med mindre plast och därför anses vara mer "miljövänliga"?